Rondje Tongelaar 25 juni: Droogterecord op Tongelaar Fotografie: Henk Nooijen
Deel dit artikel ‹ Terug

Rondje Tongelaar 25 juni: Droogterecord op Tongelaar

Geplaatst op: maandag 19 juni 2023


Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar een wandeling over het landgoed. Dit keer in het thema ‘droogte op Tongelaar’.


Extreme warmte, veel zon en al meer dan een maand geen regen. Hoe gaat de natuur daarmee om? “Rondje Tongelaar” staat 25 juni in het teken van de droogte in het natuurgebied.


Droogterecord

Een droogteperiode is een periode van minstens 20 dagen op rij zonder neerslag. Vanaf 13 mei is er op de meeste plekken in Nederland nauwelijks nog regen gevallen, al meer dan een maand nu. Het is veel te droog en dat zie je aan alles. Hoe gaat de natuur daarmee om?


Bioboer Jaap Melgers

In veel gebieden in Brabant zakt het waterpeil te snel omdat er massaal water opgepompt wordt, vooral door boeren. Natuurorganisaties luiden al jaren de alarmbel maar tot nu toe zonde succes. Bioboer Jaap van Tongelaar heeft de keuze van zijn gewassen al aangepast op het extremere weer en ook de plantafstand. Maar hij maakt zich zorgen en hoopt echt op regen volgende week.


Beheerder Gijs Looijen

Brabants Landschap beheerder Gijs Looijen is met zijn team al een een tijd bezig met het creëren van meer natte natuurgebieden op Tongelaar. Daar wordt meer water opgeslagen, ontstaat meer CO2 in de bodem en wordt tegelijk voor meer biodiversiteit en natuur gezorgd. Allemaal goed voor het welzijn van flora en fauna.


Natuurgids Miep Kuppen 

Miep neemt je 25 juni mee voor een rondleiding langs de landerijen en laat zien hoe de natuur omgaat met droogte. Maar ook waar de natuur het moeilijk heeft. Wat doen zoogdieren en insecten om geen dorst te hebben? En hoe gaan planten daarmee om? De natuur heeft zo zijn eigen manier om met deze droogte om te gaan. 


Praktische info

De wandeling is ruim 5 km. lang en niet rolstoelvriendelijk. Zorg voor goede schoenen. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom. We eindigen bij kasteel Tongelaar waarin Brabants Landschap een informatiepunt heeft ingericht. Het infopunt en het kasteel zijn geopend van 10 tot 18 uur. Deelname is gratis, reserveren noodzakelijk.


Goei Leven Lunch

Na afloop van de wandeling kun je genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt. Reserveren voor de lunch is niet nodig.


Start:

Zondag 25 juni 2023 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill.

Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren! Niet op Google maps rijden!

Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill

Reserveren: www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-3