Deel dit artikel ‹ Terug

Hemelhoer

Geplaatst op: vrijdag 16 juni 2023


Zaterdagmiddag 10 juni zat ik in aangenaam gezelschap op het terras van Die Kneipe op het Raadhuisplein te Boxmeer. Zalig slurpend/nippend aan een verrukkelijk koel glas Zollerbier uit Sigmaringen, prachtige partnerstad van Boxmeer. Tussendoor lekker slap ouwehoeren. Een mannelijke gast, zoon van een inmiddels gehemelde beroemde Boxmerenaar, vroeg me waarover mijn komende column zou gaan. Ik wist toen al dat het een eigentijds hersenspinsel zou worden over het fenomeen kermis en dan in het bijzonder over de komende in Bocktown, die van vrijdagmiddag 23 tot en met dinsdagavond 27 juni plaats zal vinden.


Een columntitel had ik nog niet. Maar al filosoferend voorspelde ik dat dit jaar de grote Kermishit het lied ‘Engelbewaarder’ zou worden, gezongen door Marco Schuitmaker (24) uit Oude Pekela. Een hemelse hit om keihard vol passie mee te zingen. Van horecatycoon Henk Bongers had ik inmiddels begrepen dat deze zingende Groningse knaap uitgerekend op zondagavond 25 juni van plan is de van alle knappe kermistoeters, bijzondere bellen en rake rookpluimen voorziene openluchtdiscotheek van het Bongersimperium op het Wilhelminaplein aan te doen. Als dat niet zal leiden tot een ware volksverhuizing dan vreet ik een zuurstok op van heksenformaat. Die bovengenoemde zoon kende dat lied zeker wel en sprak direct over Engelbewaarder als ‘Hemelhoer.’ Vind ik een prachtig woord, dat ik prompt en pontificaal als titel heb genomen. Sommigen welllicht meteen in afschuw achterlatend omdat dit drie lettergrepen tellend woord vulgair en banaal zou zijn. Het zij dan maar zo. En je mag natuurlijk na deze afzichtelijke, doch wel allitererende titel meteen ophouden met lezen! Aan jou de keuze uiteraard.


“Duizenden strepen/ Duizenden bomen/ Ben in gedachte/ Ben aan het dromen/ Je zit in mijn auto/ En voel me bevrijd/ Daarin zit mijn leven/ Ik heb alle tijd”


De kermis in Boxmeer anno 2023 wordt een andere dan normaal. Tot heden toe was de kermis altijd georganiseerd door de gemeente zelf. Onder leiding van een kermiswethouder met zijn kermisteam. De laatste kermismeester was Antwan Eijkens, voormalige gevangenisbewaarder te Grave. Doch dit jaar voor het eerst als proef /pilot te organiseren door Buro De Kermisgids met als directeur Andre Vonk, bijgestaan door een team van 6. Een heel ervaren en onafhankelijk buro zonder zelf te beschikken over kermisattracties, maar des te meer uitstekende contacten in de kermiswereld met in Nederland nog zo’n kleine 1000 kermisexploitanten.


“Je zit zonder zorgen / Nergens aan denken / Even maar stoppen/ Om bij te tanken/ Flitsende lampen/ Een motor die draait / Toch waarschuwt een haan/ In je hoofd die kraait”


Zo’n 35 tot 40 attracties zullen Boxmeer aandoen met diverse in de categorie topattracties en met een beter gevuld Burgemeester Hengstplein. Over de kermisdatum (medio augustus of zoals nu al diverse jaren eind juni) hoeven we het natuurlijk niet meer te hebben omdat mijn hoog gewaardeerde collega Koos uit weekblad Driehoek aan de Maas reeds de kermisvloer heeft aangeveegd met een louter nostalgisch sentimenteel voorstel afkomstig van twee volksvertegenwoordigers uit de gemeenteraad Land van Cuijk, waar sinds 1 februari 23 Marieke M. de ongekroonde burgerkoningin is.


“Ik weet nu/ Dat er een engelbewaarder bestaat /Je kunt haar niet zien/ Als ze zachtjes tegen je praat/ Ik weet nu ook / Dat zo’n engelbewaarder op je let/ Ik kan het weten / Ik ben er zelf eens door gered.“


(Tekstschrijver is volksdichter Pierre Kartner, die op 8 november 2022 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde. Hij schreef dit lied oorspronkelijk voor zangeres Mieke. Marco S. coverde dit lied vorig jaar zeer succesvol).


In de andere kernen van de gemeente LvC wordt de kermis in de grotere dorpen/stad georganiseerd door een kermisexploitant of in de kleinste door de dorpsraad i.s.m. met creatieve dorpelingen, ondersteund door een zakje poen van de gemeente. In die laatste dorpen tot ongeveer 2000 inwoners komt meestal geen enkele kermisattractie meer te staan. Volgend jaar verschijnt er een heuse kermisnota met modern beleid te maken door een externe kracht ingehuurd door de gemeente. Die nota wordt na inspraak door onze 37 raadsleden besproken en vastgesteld in de gemeenteraad. Duidelijk is dat een kermis organiseren geen kerntaak meer is van een gemeente. Kermissen, in theorie 33 in onze gemeente, worden dus steeds meer op afstand gezet. De vrijetijdsbeding van mensen is namelijk duidelijk veranderd. We zijn behoorlijk verwend, snel ontevreden en eisen te veel van een dorpskermis, die absoluut niet meer rendabel voor een kermisexploitant. Soms denken we dat een kermis ook weinig of niets extra nog heeft toe te voegen aan ons leven. Terwijl samen kermis vieren met alle leeftijden o zo belangrijk is voor het gemeenschapsgevoel. Even weg van het zo egoistische ik-gevoel. En een regiokermis zoals in Boxmeer is en blijft een machtig mooie huwelijksmarkt voor onze jeugd, eigentijds vorm gegeven door de horeca.


“Tien kilometer/ Dan ben je weer thuis/ Je ziet in de verte / Het dak van je huis/ Je voelt dat je slaap hebt/Toch rij je maar door/Een engelbewaarder/Die bijna verloor.


Wens je een fantastische Boxmeerse kermis en moge een Engelbewaarder (‘Hemelhoer’) bijdragen aan een geweldig feest.


S.F. Nar