Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Munt wordt duurder?

Geplaatst op: vrijdag 12 februari 2010


CUIJK – Carnavalsdinsdag betekent in Cuijk de Elfkroegetocht. Duizenden mensen stromen al jaren Cuijk binnen om deel te nemen aan het festijn. Het vervoer, voor een heel groot deel via het spoor en dus via Veolia, is voor de komende jaren geregeld.

Om de grote menigte mensen te kunnen vervoeren, moet Veolia extra treinen inzetten. Dat brengt extra kosten met zich mee en Veolia diende afgelopen november een rekening in. “Deze kosten, zo'n 12.000 euro, worden dit jaar gedeeld tussen de organisatie van de Elfkroegetocht, de provincie Brabant en Veolia”, legt wethouder Jan Donkers uit. Probleem voor Veolia was vorige keren dat maar liefst 90 procent van de reizigers een OV-jaarkaart had. Dat bracht geen geld voor de vervoerder in het laatje. Wethouder Donkers ging aan het onderhandelen. “De provincie Brabant verleent de vergunning voor het evenement en zij bepaalt welke vervoerder op het Brabantse deel van het spoor de dienst mag uitvoeren. Probleem is echter dat de Maaslijn in Limburg begint en stopt in Gelderland. Omdat wij daar precies tussenin liggen heeft de provincie Brabant weinig grip op de situatie.” Voor dit jaar ligt er een compromis op tafel. “En dat is mooi. Alle partijen hebben hun verantwoordelijkheid genomen en we zijn samen tot een oplossing gekomen. Maar voor de drie komende jaren ligt het anders. De vergoeding voor het extra vervoer blijft staan maar komt dan geheel ten laste van de organisatie van de Elfkroegetocht. Veolia en de provincie Brabant betalen dan namelijk niet meer mee.”

Joost Loeffen van de Elfkroegetocht is blij met het compromis voor dit jaar. “Hoe we het in de komende jaren gaan aanpakken is nog niet duidelijk. We denken hier samen met de horeca nog over na.” Loeffen heeft wel een idee welke kant het mogelijk uit gaat. “Ik schat in dat de prijs van de vaste munten, die tijdens de tocht te koop zijn om drank en eten te kopen, omhoog gaat.”