Oorlogsmuseum plaatst ruim 1700 zonnepanelen Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Oorlogsmuseum plaatst ruim 1700 zonnepanelen

Geplaatst op: maandag 20 maart 2017


Het Oorlogsmuseum Overloon wordt ook op andere manier groen. Het gaat zonne-energie opwekken op het dak van de grote museumhal.

In totaal komen er 1728 panelen op het museum te liggen. De bouw begint 1 juni a.s. en de installatie wordt in juli in gebruik genomen. Het initiatief mocht al op grote bijval rekenen van het hele museumbestuur. Maar omdat het museum ook een SDE+ subsidie heeft gekregen kon vorige week het contract met leverancier Tijssens Elektrotechniek worden getekend.

Met de nieuwe zonnepanelen-installatie kan het museum tweederde van zijn stroombehoefte invullen. De rest haalt het museum voorlopig nog uit grijze stroom. Maar door sloop van het oude documentatiecentrum in 2018 en het geleidelijk overschakelen op LED-verlichting gaat het stroomverbruik van het museum de komende jaren omlaag.

De grootste voorstander in het museumbestuur was secretaris Pepijn Oomen. Oomen zit voor Groen Links in de gemeenteraad van Nijmegen. Hij werkte ooit als weekendsuppoost in het museum en is sinds 2009 lid van het museumbestuur. Daarnaast werkte de Gemeente Boxmeer mee om deze investering mogelijk te maken.

Overigens blijft ook na de bouw van deze installatie nog een groot deel van het dak leeg. Die ruimte is beschikbaar voor een energiecollectief in Overloon dat particulieren van groene stroom wil gaan voorzien. 

www.oorlogsmuseum.nl
advertentie