Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Open monumentendag op Landgoed Mookerheide

Natuurmonumenten organiseert op Open Monumenten Dag, 10 september, diverse excursies in het teken van het thema van dit jaar: “levend erfgoed” op Landgoed Mookerheide. Kom alles te weten over een van Nederlands waardevolste jugendstil landgoederen en geef je op voor een excursie. 


Het jachtslot, gebouwd tussen 1902 en 1905, is ontworpen als een zogeheten ‘Gesammtkunstwerk’, waarbij de architectuur en het interieur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, van dakpan tot inbouwkast. Dat is een van de grote monumentale waarden van dit complex. De jugendstil is onder meer toegepast in de oorspronkelijk decoraties van de buitengevels, maar ook in de rijke muur- en plafondschilderingen en het houtsnijwerk. Het ontwerp is van architect Oscar Leeuw, hierbij ondersteund door zijn broer, beeldhouwer en kunstenaar Henri Leeuw. Henri was verantwoordelijk voor het decoratieprogramma. Het decoratieve in jugendstil is tamelijk uniek voor Nederland. Niet voor niks is Landgoed Mookerheide aangewezen als Rijksmonument. Kosten nog moeite werden gespaard om een zeer uitbundig in jugendstil gedecoreerd en van alle gemakken voorzien huis te maken. Ook op de rest van het landgoed is de jugendstil-stijl goed te zien. Zo zijn er de kassen met kenmerken uit die tijd, het parkbos, de monumentale luie trap en de “houten” brug. 


Op dit moment wordt het unieke jugendstil jachtslot gerestaureerd. Daarom gaat de excursie niet naar binnen, maar de excursieboswachter vertelt je alles over de restauratie, architectuur en de natuur op het landgoed. Kortom genoeg ingrediënten voor een boeiende excursie. Verder zijn de tuinen geopend en zijn de boswachters met de informatiewagen aanwezig.


Vooraf aanmelden voor de excursies is verplicht, bij een excursie is plaats voor 15 personen mee. De boswachters geven op Wereld Art Nouveau dag in totaal vijf excursies. Een excursie duurt ongeveer 2 uur. Aanmelden kan via nm.nl/agenda/rijk-van-nijmegen.

Datum

10  zondag 10 september 2023 om 14.00 uur

Adres

Landgoed Mookerheide

Heumensebaan 2

6584 CL Molenhoek