Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Dood doet leven, een lezing over hergebruik in de natuur, kadavers en aaseters

Hergebruik in de natuur: Dood doet leven


De dood is het einde van het leven. Of toch niet? In de natuur is de dood een nieuw begin; zodra een dier sterft, wordt het lichaam een bron van voedsel voor allerlei andere organismen. Tal van dieren - denk aan vliegen, mieren, kevers, muizen, kraaien, dassen en vossen - voeden zich met dode dieren. Allerlei soorten vliegen zetten hun eitjes af op aas en kadavers. Op deze manier zitten de maden meteen op hun voedsel. Vogels gebruiken haren van kadavers als nestmateriaal. En planteneters likken aan karkassen voor de benodigde mineralen. Waar een kadaver heeft gelegen, groeien andere grassen en planten. Ook wanneer een kadaver versleept is, is aan de vegetatie te zien dat op die plekken andere voedingsstoffen zijn terechtgekomen.

Door onderzoek en het uitwisselen van kennis en ervaring weten natuurorganisaties steeds meer over het belang van het laten liggen van dode dieren en de invloed van grote kadavers in de nutriëntenkringloop.


Spreker is Melanie Pekel. Melanie is projectmedewerker bij Ark Rewilding en zij neemt je mee in de boeiende wereld van kadavers en aaseters. Deze lezing organiseert IVN De Maasvallei samen met De Groene Overlaat.

Waar: Gemeenschapshuis De Jachthoorn, Wethouder Lemmenstraat 13, Sint Hubert

Entree € 3,-, waarin inbegrepen een kop koffie/thee.

Voor informatie en vragen kun je terecht bij Willem Elling, tel 06 57 23 01 54

Kom je naar deze lezing? Meld je dan aan via: lezingen@ivn-cuijk.nl

Datum

28  woensdag 28 februari 2024 om 20.00 uur

Website en social links

www.ivn.nl

Adres

IVN de Groene Overlaat Cuijk

Wethouder Lemmenstraat 13

5454 GH Sint Hubert