Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

'Winter op Tongelaar' tijdens gidswandeling Brabants Landschap

Iedere vierde zondag van de maand vertrekt er om 10.00 uur een gratis wandeling met een deskundige gids op Landgoed Tongelaar met een wisselend thema, dit keer Winter op Tongelaar.


Tongelaar is een eeuwenoud landgoed met één van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. De gids vertelt over de geschiedenis van het landgoed. We laten ons onderweg verrassen door wat we tegen komen. De wandeling staat in het teken van de winter. De gids vertelt hoe de dieren en de planten op Tongelaar overwinteren.


Das, ree en bever

De das is al jaren een vaste bewoner op Tongelaar maar het is zeer onwaarschijnlijk dat we die overdag in levende lijve kunnen aanschouwen. Wat we wél kunnen zien zijn de sporen zoals wissels en graafsporen die ze achterlaten. Daar gaan we naar op zoek. Ook de bever heeft zich gevestigd op Tongelaar. Langs de Lage Raam zien we de zogenaamde glijbanen en de knaagsporen aan de bomen. Misschien treffen we ook nog een beverdam in een van de waterlopen aan! Reeën laten zich overdag wel eens zien en met een beetje geluk krijgen we die wel in beeld, vergeet je verrekijker dus niet. Deze kun je ook gebruiken om de vogels die op Tongelaar overwinteren beter te kunnen bekijken. De vele bomen en struiken op Tongelaar hebben hun bladeren verloren. Waarom zijn ze in de winter kaal? We proberen ze ook in deze toestand te herkennen.


Route

De route van ruim 4 km. loopt langs de Lage Raam, het Peelkanaal en de Biestgraaf. Omdat we deels door weilanden lopen is het raadzaam om waterdicht schoeisel of laarzen te dragen. ‘Rondje Tongelaar’ duurt ongeveer 2 uur en eindigt bij het informatiepunt op het kasteel van Brabants Landschap. Op het informatiepunt zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar en staat een gastheer- of gastvrouw klaar om vragen te beantwoorden.


Goei Leven Lunch

Na afloop van de wandeling kunt u genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen met ingrediënten van boer Jaap, zuurdesembrood van Teun “de Bakker van Hier” en koffie of thee voor € 6,- (normaal € 7,75)


Start

Zondag 27 januari 2019 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill.

Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill

Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!

Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill

Foto: Geert GiesbersMomenten

27  zondag 27 januari 2019 om 10.00 uur
24  zondag 24 februari 2019 om 10.00 uur

Website en social links

www.brabantslandschap.nl

Adres

Kasteel Tongelaar

Tongelaar 12

5451 HS Mill

advertentie