Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Beleef de geschiedenis en wapengekletter tijdens het vierde Historisch Spektakel Grave

Het evenement begint op zaterdag 6 april zodra de kerkklok van de monumentale St. Elisabethkerk tien uur heeft geslagen met een symposium en officiële opening van het Spektakel in diezelfde Elisabethkerk door die verschrikkelijke veldslag van 1674 te herdenken. Daarna volgen enkele lezingen die je meevoeren na de periode 350 jaar geleden. Voor de Verenigde Nederlanden was het rampjaar 2 jaar ervoor, in de Vestingstad Grave duurde het tot 28 oktober 1674 tot dat Prins Willem van Oranje Grave bevrijdde van de Franse bezetter.


Het evenement vangt aan op zaterdag 6 april, met de opening van de ambachtenmarkt en Bourgondische pleinen vanaf 11:00 uur en een kleurrijke blijde inkomst door het historische centrum om 13:00 uur. Het oude stadhuis op de Hoofdwagt, tegenover de imposante Sint-Elisabethkerk en destijds een van de belangrijkste hotspots, dient als verblijfplaats voor Willem van Oranje en zijn bruid Anna van Egmond (van Buren), die in Grave geboren is. Anna zal op gezette tijden haar bruidsjurk aan het publiek tonen en de Molensteenkragen bewonderen die de Graafse scholieren speciaal voor het festival gemaakt hebben.


Op de Markt zullen diverse notabelen en zowel Franse als Hollandse veldheren het publiek toespreken. Tegelijkertijd worden kinderen uit Grave en omstreken in de stad opgeleid door de professionele piekenier Baroen tot Staatse musketiers, waarbij ze leren marcheren, vechten en zich op te stellen tegen de vijand. Het Garderegiment d'r Kueb van Heele vertegenwoordigt de Franse bezetters en traint de kinderen in zelfverdediging tegen de Staatsen. Om 16:00 uur begeleiden zij en alle andere deelnemers Willem van Oranje en Anna van Buren door de stad in een feestelijke intocht.


Bezoekers die zich op zaterdag 6 april op de sfeervol ingerichte Markt begeven, zullen vanaf 19:30 uur kunnen genieten van een muzikale en theatrale voorstelling in de open lucht. Het publiek kan, onder het genot van een drankje, genieten van bijzondere live optredens van zowel bekende als verrassende artiesten. Dit gevarieerde podiumspektakel, dat verre van serieus is door de ludieke inbreng van een speels presentatieduo, een humoristische kastelein, de slager, en de sympathieke, maar minder fortuinlijke kolenboer en zijn vrouw, belooft veel vermaak. Dit unieke evenement, geschikt voor jong en oud, zal voortduren tot ongeveer 21:00 uur. Maar als het aan de kasteleins en de DJ ligt, is dat zeker niet het einde van de avond.


Op zondag 7 april is het vanaf 11:00 uur, net zoals de vorige dag, in de kleine straatjes van Grave genieten geblazen van de historische ambiance. Het stadje komt tot leven met een bruisende gezelligheid, gekenmerkt door een scala aan activiteiten. Je vindt er marskramers, troubadours, ambachtslieden, bedelaars, en andere figuren, evenals beoefenaars van kleinkunst. Op het festivalterrein op bastion Bekaf is een authentiek kampement ingericht, compleet met roofvogel- en wapendemonstraties en een verscheidenheid aan historische beroepen. Het hoogtepunt is om 16:00 uur: dan simuleren de Staatse troepen een aanval vanaf de buitengrenzen van de vestingstad Grave. Deze reconstructie van de historische slag van 1674 tussen de Franse troepen en het Staatse leger vindt plaats op de Loswal langs de Maaskade. Na de officiële inname van Grave is het vierde Historisch Spektakel Grave om 18:00 uur ten einde gekomen.

Momenten

6  zaterdag 06 april 2024 om 13.00 uur
7  zondag 07 april 2024 om 11.00 uur

Website en social links

www.historischspektakelgrave.nl

Adres

het Historisch Spektakel

Hoofdwagt 1

5361 EW Grave