Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Concert Gospodi met Byzantijnse gezangen in Vincentiuskerkje Velp

Op zondag 17 december 2023 brengt het Belgisch zangkwartet Gospodi Byzantijnse gezangen ten gehore in het Vincentiuskerkje in Velp bij Grave. Het concert begint om 14.00 uur en vindt plaats op het adres Pastoor Loefsweg 1 in Velp bij Grave. Van te voren reserveren is aan te bevelen en kan via de site www.kunstinhetkerkje.nl


Kerstconcert

Gospodi is gespecialiseerd in Slavisch-byzantijnse gezangen, een unicum in België. Deze a capella muziek vindt haar oorsprong in de Byzantijnse liturgie en de Slavische koortraditie. In de afzondering en vooral in de stilte van de kloosters ontwikkelde zich ‘het gezongen woord’: Het zijn meestal psalmen, hymnen en gebeden in het Kerkslavisch, rijk aan bijbelse symboliek. Magistrale koorwerken van componisten als Tsjaikovski, Bortnjanski en Archangelski worden door het kwartet uitgevoerd in een eigenzinnige, subtiele samenzang die geen mens onberoerd laat en die uitnodigt tot verstilling en verdieping.

Hun zoektocht naar nieuwe partituren bracht hen in contact met slavisten en theologen die het ensemble ondersteunen bij de beheersing van de uitspraak, de vertaling van de liturgische teksten en de interpretatie van de muziek. 

Het Gospodi-kwartet werd in 1982 opgericht door Herman Elegast ((tenor) en Guido Cassiman (bariton). Samen met Jos Simal (bariton) en Paul Nieuwdorp (bas) begonnen zij hun ontdekkingsreis door de muziek van de Slavisch-Byzantijnse liturgie.

Sinds 2005 bestaat het kwartet uit Pieter Stevens (altus), Michaël Wittoek (tenor), Wenceslaus Mertens (bariton) en Frederik Meireson (bas). Gospodi heeft vier eigen cd-opnames op het palmares en wordt inmiddels gewaardeerd in binnen- en buitenland.

Met het programma “Veličit” (Mijn ziel verheft de Heer) brengt Gospodi een bloemlezing van de Slavische kerkmuziek met de focus op de “Bogoroditse” - de “Moeder Gods” - Maria, die in de liturgie en de spiritualiteit van het Oosten een prominente plaats bekleedt.


Voor meer informatie over onze exposities en concerten, kijk op www.kunstinhetkerkje.nl

Datum

17  zondag 17 december 2023 om 14.00 uur

Adres

Kunst in het kerkje

Pastoor Loefsweg 1

5363 VE Velp