Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Open Monumentdagen Vincentiuskerkje Velp bij Grave

Op zaterdag 10 september en zondag 11 september staat van 10 tot 17 uur de deur open van het Vincentiuskerkje in Velp bij Grave. Deze Open Dagen zijn in het kader van de Landelijke Monumentenweekend, waarin meerdere monumenten te bezoeken zijn. De bezoekers krijgen in het kerkje een uitleg van de geschiedenis van dit kerkje, die terug gaat tot de 10de eeuw. Leden van Velp’s Heem en Stichting Kunst in het Kerkje leiden u rond en vertellen over die lange en bewogen geschiedenis

Oudste muur van Brabant

Een van de muren van dit oude Kerkje is nog van de eerste stenen schuurkerk uit de 10de eeuw. Bij de laatste restauratie van 1960 is die muur weer tevoorschijn gekomen vanonder het pleisterwerk. Bij die restauratie is die muur niet opnieuw bepleisterd, maar ‘bloot’ gelaten. De verschillende soorten stenen, de veranderingen en reparaties laten meer dan 10 eeuwen historie zien.

In de buitengevel van de aanbouw zijn metselaarstekens te vinden. Een gebruik uit de 14de eeuw, de tijd waarin metselaars nog in ambachtsgildes waren verenigd. Nergens in archieven staat beschreven wat ‘metselaarstekens’ zijn, maar het vermoeden is dat het bescherming bood tegen blikseminslag en brand.

Zo maar een greep van vele dingen die te zien zijn op deze open dagen.

Momenten

10  zaterdag 10 september 2022 om 10.00 uur
11  zondag 11 september 2022 om 10.00 uur

Adres

Vincentiuskerkje Velp

Pastoor Loefsweg 1

5363 VE Velp