Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

EVEN ONEVEN OM EVEN TE LEVEN

E V E N O N E V E N O M E V E N T E L E V E N

Expositie met werk van Frans Smeets °1925 †2014 schilderijen van de in Ottersum geboren en in 2014 overleden kunstenaar Frans Smeets. De artistieke nalatenschap van deze veelzijdige kunstenaar omvat zowel monumentale werken, zoals wandtapijten, glas-in-loodramen en mozaïeken, alsook een uitgebreid oeuvre aan schilderijen en tekeningen. Eén van die monumentale werken is het overwegend in mozaïek uitgevoerde Ellen Hoffmannplein bij het gemeentekantoor van Gennep. Aan de totstandkoming daarvan is meegewerkt door zo’n 280 Gennepenaren; het wordt wel het mooiste plein van Noord-Limburg wordt genoemd.


In het centrum van het plein ligt een ronde waterpartij. In de rand daarvan staat de tekst: “Even Oneven Om Even Te Leven”. Deze woorden koos Smeets ter herinnering aan de Joodse vrouw Ellen Hoffmann, die op nog jonge leeftijd slachtoffer werd van de Holocaust en die Smeets in zijn jonge jaren ook persoonlijk heeft gekend. Diezelfde woorden verbond hij in 2004 als titel aan een toentertijd verder bewerkte gouache uit 1960 van zijn vrouw Mariette, die op dat moment hoogzwanger was. De ritmische zin “Even Oneven Om Even Te Leven” kenmerkt het gehele oeuvre van Smeets, geboeid als hij was door het leven en de vergankelijkheid daarvan.


De expositie ‘EVEN ONEVEN OM EVEN TE LEVEN’ is van zondag 13 juni t.e.m. zondag 1 augustus 2021 in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep.


Datum

  Vandaag t/m 01 augustus 2021

Dagen geopend
ma  Maandag
di  Dinsdag
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
za  Zaterdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Adres

Museum het Petershuis

Niersstraat 2

6591 CB Gennep

advertentie