Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Etsen van Aris Engel in Museum Het Petershuis

Etsen is hard werken! En vuile handen krijgen ook!

Het is kortom een heel ambachtelijke, lichamelijke bezigheid, náást het creatieve proces. Juist die combinatie van lichamelijke inspanning en creativiteit maakt het voor Aris Engel aantrekkelijk om grafiek te maken.

In de afgelopen 20 jaar is Engel voornamelijk bezig geweest met diepdruk. Een overzicht van het werk dat hij in die lange periode heeft gemaakt wordt in Museum Het Petershuis getoond vanaf 10 november t.e.m. 8 december 2019, onder het motto GRAFIEK EN ZO.Aris Engel weet van zichzelf dat de afwisseling van lichamelijke inspanning en rust belangrijk voor hem is. Een mens moet zich telkens weer opladen, maar ook de opgebouwde spanningen weer kwijtraken. Aris zegt daarover: “Het klinkt tegenstrijdig; toch gaat het heel goed samen: ontspanning door inspanning! Dat geldt niet alleen voor sporters. In de loop der jaren heb ook ik dat, in mijn beroep als kunstenaar, op verschillende manieren ervaren. Zo maak ik fietstochten van een paar weken tot een paar maanden. Dan ontstaan er bij mij allerlei ideeën! Het geeft mij veel inspiratie. Ook bij het etsen geldt, dat het hard werken is. Maar tegelijk is het ook heel rustgevend. Want als je het goed wilt doen, kun je niets anders aan je hoofd hebben. Ach, en zowel in het leven als bij het etsen geldt: Iedere kras laat zijn sporen na!”.


Bij het werk dat Aris Engel in de afgelopen 20 jaar heeft gemaakt gebruikte hij vaak, wat hij noemt: “oud materiaal”. De uiteindelijke prent liet hij vooral door dat materiaal bepalen. Dit kon dan een vrij traditionele, dus realistische, ets zijn. Maar het resultaat kon ook een niet direct herkenbaar beeld zijn. Daarnaast heeft de kunstenaar allerlei experimenten uitgevoerd en dat doet hij nog steeds. Dit kan hoogdruk, reliëfdruk of materiedruk zijn, en combinaties van deze verschillende technieken. Maar ook het toepassen van verschillende inkten, sappen en andere vloeistoffen.

Tijdens de tentoonstelling zijn etsen te zien uit al die jaren, alsmede een aantal experimenten die hij heeft uitgevoerd en objecten die hij heeft gemaakt, die zijn ontstaan door de inspiratie die hij heeft opgedaan tijdens zijn fietstochten in het voorjaar en de zomer van dit jaar.


De expositie ‘GRAFIEK EN ZO’ is van zondag 10 november t.e.m. zondag 8 december 2019 in Museum Het Petershuis. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt. Meer informatie is te vinden op de website.

Datum

  Vandaag t/m 08 december 2019

Dagen geopend
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
za  Zaterdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

www.museumhetpetershuis.nl

Adres

Museum Het Petershuis

Niersstraat 2

6591 CB Gennep

advertentie