Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Expositie ‘HERONTDEKT’

Hout en plastic: dat zijn de materialen waar het gedurende de maand september in Museum Het Petershuis om draait. Natuurlijk materiaal versus kunststof. Jan Bastiaans ontdekte hoe hij kunstobjecten kon scheppen door hergebruik van plastic petflessen; Anton Berg daarentegen vond zijn passie in het maken van houten beelden. De twee kunstenaars hebben gemeen dat zij hun basismateriaal bij toeval hebben ontdekt, nadat hun persoonlijk leven een ingrijpende wending had genomen.  

        

De kunstschilder Jan Bastiaans (1955) drukte zich in zijn werk aanvankelijk uit met acrylverf en gemengde technieken. Zo’n vijf jaar geleden ontdekte hij na een ziekteperiode dat hij ook unieke creaties kon maken door het omsmelten van plastic flessen. Dat weerbarstige materiaal, met al zijn mogelijkheden en onmogelijkheden, vindt hij spannend. Hij beschouwt het als een uitdaging de objecten zo te maken dat ze steeds op een andere manier kunnen worden gestapeld of opgehangen. Zijn 3D recycle-art objecten stralen spanning, passie, liefde en verwoesting uit. Die sensaties zal de toeschouwer zeker ook ervaren bij het bekijken van de op aluminium en plexiglas geprinte foto’s van het werk. De prints worden gemaakt in oplagen van 3 stuks. Door een beschermende UV-beschermlaag zijn ze geschikt om buiten te worden opgehangen. Sinds kort bewerkt Bastiaans ook beschadigde koppen van glas of porselein. De kunstenaar geeft ze, in zijn niet aflatende eigen stijl van recyclen, een nieuw leven.


Anton Berg (1959) genoot een technische opleiding en werkte voor een groot bouwbedrijf. 

Totdat hij in 2010 zijn werk moest opgeven nadat de ziekte van Parkinson bij hem was gediagnostiseerd. Tijdens een vakantie in Wales bezocht Berg een houtfestival. Daar maakte hij kennis met het beeldhouwen in hout. Zijn passie was geboren! Hij besloot zelf ook te gaan beeldhouwen, kocht gutsen en beitels, maar het bleek toch moeilijker te zijn dan hij dacht. Beoogde resultaten bleven uit, totdat hij kennis maakte met Maarten Schepers van het bedrijf Workshop-express. Bij hem volgde hij lessen; en dat is hij blijven doen tot op de dag van vandaag. In het OpenAtelier bekwaamt hij zich steeds verder. Inmiddels doet hij dat nu al 7 jaar. Consequent; elke week gedurende 3 dagen.  Zijn beelden komen doorgaans intuïtief tot stand. Ze zijn abstract en hebben vaak organische vormen. Maar soms worden ze vooraf uitgedacht en zijn dan bijna met wiskundige precisie gevormd. Toch zijn alle beelden van Berg te herkennen aan de eigen stijl die hij heeft ontwikkeld. Over zijn drijfveren zegt hij: “Het mooiste wat ik wil en kan bereiken is dat mijn beelden mensen in beroering brengen, mensen ‘raken’ en dicht bij hun emotie komen.” En: “Ik wist niet dat ik deze creativiteit in mij had. Ik ben er enorm blij mee wat het beeldhouwen in hout mij heeft gebracht. Het Beeldhouwen is voor mij geen hobby meer, het is mijn levensdoel geworden. Waar ik helemaal dankbaar voor ben is dat mensen mij nu zien als beeldhouwer, mijn werk waarderen en mij niet meer zien als Parkinsonpatiënt. Ik doe weer mee……


De expositie ‘HERONTDEKT’ is van zondag 1 t.e.m. zondag 29 september 2019 in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt.



Datum

  Vandaag t/m 30 september 2019

Dagen geopend
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
za  Zaterdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

www.museumhetpetershuis.nl

Adres

Museum Het Petershuis

Niersstraat 2

6591 CB Gennep