Hapse Gildefeesten

Schuttersgilden zijn eeuwen geleden opgericht om have en goed te beschermen tegen rondtrekkende huurlingen en plunderaars. Omdat dergelijke schavuiten in de 21ste eeuw nogal zeldzaam zijn, richten de schutters zich tegenwoordig vooral op het bieden van broederschap en dienstbaarheid aan de gemeenschap. Ze hebben in veel dorpen een belangrijke rol in het samenbrengen van mensen van verschillende achtergronden, leeftijden en interesses. Daarnaast beheren zij het gilde-erfgoed, door goed voor onze eeuwenoude spullen te zorgen en de historische gilde-gebruiken in ere te houden.


De schuttersgilden treffen elkaar op Gildedagen en gaan daar met elkaar de sportieve strijd aan in verschillende disciplines, zoals het vendelzwaaien, geweer- en kruisboogschieten en trommen.

En daarnaast presenteren ze zich in een kleurrijke optocht en geven ze een spectaculair gezamenlijk defilé. 


Op 23 juni 2024 treffen de schuttersgilden van de Kring Land van Cuijk elkaar in Haps en u bent van harte welkom om dit met ons mee te beleven. De toegang is gratis en ook voor kinderen is er veel beleven. Haps is uitstekend bereikbaar via de snelweg A73 en als u met het openbaar vervoer wil komen adviseren we om een OV-fiets te reserveren op het treinstation van Cuijk.

Datum

23  zondag 23 juni 2024 om 12.00 uur

Website en social links

www.sintnicolaasgildehaps.nl

Adres

Sint Nicolaasgilde Haps

Violenstraat 1

5443 BG Haps