Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Een dauwtrapwandeling op Hemelvaartsdag in de Maasheggen bij Sint Agatha

Heb jij zin om een lekkere ochtendwandeling te maken? Neem dan op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 deel aan de dauwtrapwandeling die IVN De Groene Overlaat Cuijk organiseert in het Maasheggengebied nabij Sint Agatha.


Wat kun je tijdens deze ochtendwandeling verwachten?

De natuurgidsen van IVN De Groene Overlaat nemen je ’s morgens vroeg, ongeveer een uur nadat de zon is opgekomen, mee vanaf het klooster in Sint Agatha het Maasheggengebied in en laten je kennismaken met de rijke flora en fauna in dit oude cultuurlandschap. De dauw ligt dan nog op de weilanden, de sporen van de nachtdieren zijn nog te zien en de vogels laten zich volop horen.

Tijdens de wandeling vertellen de gidsen over de ontstaansgeschiedenis, de Unesco status en het beheer van het gebied en natuurlijk ook over de meest voorkomende planten, struiken en bomen.

Oorspronkelijk was het dauwtrappen een viering als volksgeloof om op Hemelvaartsdag de heropening van de natuur te eren. Ook zou de dauw op het gras een zuiverende werking hebben.

De wandeling van ruim 5 km gaat veelal over onverharde paden en gedeeltelijk door weilanden en eindigt bij het klooster in Sint Agatha waar je op eigen kosten in het Poortgebouw onder het genot van koffie/thee met een kloosterkoek nog even kunt napraten over de belevenissen tijdens de wandeling. Na afloop kan iedereen op eigen gelegenheid de kloostertuin bezichtigen.

De wandeling is zeker ook geschikt voor gezinnen met kinderen.


Praktische informatie

  • Verzamelen vanaf 6.45 uur op de parkeerplaats bij de kerk, Kloosterlaan 24, Sint Agatha
  • Omdat het aantal deelnemers aan deze excursie beperkt is dien je je vooraf aan te melden. Dit kan tot en met maandag 6 mei op e-mailadres: natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl
  • Degenen die zich aanmelden krijgen bericht of ze wel of niet kunnen deelnemen.
  • Honden kunnen niet mee
  • Na afloop is er gelegenheid om iets te gebruiken in het Poortgebouw bij het klooster.
  • Deelname aan de wandeling is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.
  • Nog vragen? Stel ze op natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl of 06-14641745.

Datum

9  donderdag 09 mei 2024 om 07.00 uur

Website en social links

www.ivn.nl

Adres

IVN de Groene Overlaat Cuijk

Kloosterlaan 24

5435 XD Sint Agatha