Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Tegenlicht meet-up: zitten er grenzen aan de groei

De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei: een hoger Bruto Nationaal Product, meer omzet, meer verkopen en meer marktaandeel. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? Kan het ook anders? Waarom worden de mensen in Westerse landen ongelukkiger, zelfs als het BNP groeit? VPRO Tegenlicht maakt een tocht langs denkers en doeners die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei. 

Op dinsdag 28 november duiken we bij BiblioPlus dieper deze materie in, in het nieuwe Huis van Cuijk. De uitzending start om 19.30 uur op het grote doek. Onder leiding van gespreksleider Tom Verstappen wordt de uitzending – vanaf ongeveer 20.15 uur – besproken met een aantal interessante initiatiefnemers uit onze regio. Inspraak van het publiek wordt toegejuicht en gewaardeerd. 


Economische groei

De zucht naar economische groei zit tot diep in de haarvaten van de maatschappij. Maar klopt dat nog wel? Gaat meer economische groei helpen om problemen als klimaatverandering en ongelijkheid op te lossen?

VPRO Tegenlicht spreekt denkers en doeners met ideeën om onze maatschappij, waarin de zucht naar economische groei een automatisme is, een andere kant op te duwen. In de aflevering komen Sam de Muijnck, Elske Doets, Katherine Trebeck en Dave Hakkens aan het woord.


Tijdens de Meet-up spreken we met drie lokale denkers en doeners:


Coen Cuijpers

Coen groeit op in Gennep. In 2019 zegt hij zijn baan en huis op en rent hij enkel met rugzak van Gennep naar Palermo voor de positiviteit. 72 marathons in 112 dagen, waar hij onderweg vraagt welke kleine dingen hij voor anderen kan doen. Na terugkomst in Gennep gaat Coen op katten passen. De nomade reist al meer dan drie jaar rond met zijn hart als kompas. Hij schrijft twee boeken over zijn reis: Hardloopreis van geluk en Zwerver zonder wekker.

"Steeds maar willen groeien zorgt ervoor dat we het moment zélf voorbij streven." - Coen Cuijpers


Nicole Meijer

Nicole heeft ruime ervaring als HR Manager en is sinds 2014 zelfstandig werkzaam als DeKeuzeCoach, perfectionismecoach en spreker in zowel bedrijfsleven als de non-profitsector.

Nicole heeft niet alleen de moed gehad om te ontgroeien wat haar niet langer diende, maar inspireert ook anderen om hetzelfde te doen. Als keuzecoach en perfectionismecoach begeleidt zij mensen op hun reis naar zelfontdekking, ondersteunt zij hen in het doorbreken en bevrijden van belemmerende overtuigingen en in het maken van krachtige authentieke keuzes.

"Soms moeten we ontgroeien om echt te groeien." - Nicole Meijer


Charan van Krevel

Charan is opgeleid als internationaal econoom en zal binnenkort promoveren aan de Radboud Universiteit op het onderwerp duurzame ontwikkeling. Als onderzoeker, docent aan de Universiteit van Amsterdam, en publie-ke spreker zet hij zich om ons anders na te laten denken over groei en duurzaamheid.

"'Groei' was het sleutelwoord van de 20e eeuw, maar het is nog niet bezonken dat het nu om 'balans' gaat." - Charan van Krevel


Nieuwsgierig geworden? Bekommer jij je ook om jouw toekomst, of die van je (klein)kinderen? Kom op 28 november naar het Huis van Cuijk! Graag vooraf aanmelden via www.biblioplus.nl/agenda. Toegang voor bibliotheekleden is gratis, niet-leden betalen €2,50. 

Datum

28  dinsdag 28 november 2023 om 19.30 uur

Adres

BiblioPlus

Grotestraat 62

5431 DL Cuijk