Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Combattimento - Händel in Italië

Combattimento speelt muziek uit de barokperiode. Bekende en onbekende werken uit de 17e- en 18e-eeuwse barokmuziek vormen de kern van het repertoire en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen.  

De leden van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee en willen het publiek daar deelgenoot van maken. Samen vormen ze een hecht ensemble dat werkt aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.  

Centraal in dit programma staan stukken die de jonge Georg Friedrich Händel schreef tijdens zijn verblijf in Italië (1706-1710). Hij wijdde zich daar vooral aan de vocale muziek en hij schreef een groot aantal werken waarin hij een virtuoze beheersing van de modernste Italiaanse genres laat horen: motetten, cantates, oratoria, opera’s. 

 Veel van dit repertoire heeft hij nooit meer overtroffen. Er zijn echter ook enkele prachtige instrumentale werken uit die tijd bewaard, zoals het intieme hoboconcert in g en het hoogst originele vioolconcert in Bes.  

Een toccata geeft een idee van zijn ook in Italië befaamde clavecimbel-improvisaties, terwijl hij de voor Florence geschreven opera 'Rodrigo' (1707) opent met een heuse instrumentale suite waarin hij laat horen dat hij ook de Franse stijl helemaal onder de knie heeft.  

Verder klinkt er muziek van enkele grootheden die Händel in Italië leerde kennen en die hem zeker ook inspireerden. In Venetië Gasparini en Vivaldi en in Rome Scarlatti en Corelli.  


Met: Cynthia Freivogel & Quirine van Hoek, viool | Marjolein Dispa, altviool | Diederik van Dijk, cello | Erik Olsman, contrabas | Sören Leupold, chitarrone | Pieter Dirksen, clavecimbel | Bram Kreeftmeijer, hobo

Datum

18  zondag 18 september 2022 om 20.00 uur

Website en social links

schouwburgcuijk.nl

Adres

St. Martinuskerk

Kerkstraat 8

5431 DH Cuijk