Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Lezing Frontlijnen Boxmeer 1940-1945

De Boxmeerse Historische Vereniging Nepomuk nodigt u uit om op zondag 9 juni 2024 een reis terug in de tijd te maken naar de cruciale periode van de Tweede Wereldoorlog. Ter ere van de 80-jarige herdenking organiseert Nepomuk een boeiende lezing over de inval in mei 1940 de bevrijding in 1944.


Deze speciale lezing, getiteld "Frontlijnen: Boxmeer 1940-1945", maakt deel uit van ons thematische jaarprogramma en is open voor zowel leden als niet-leden. Wees onze gast in Hotel Riche van 13:30 tot 17:00 uur, met inloop vanaf 13:00 uur. De toegang is gratis, maar aanmelding is vereist vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen.


Onder de bezielende leiding van Guido Siebers, mede-auteur van het boek "Tot frontgebied verklaard", In de presentatie reflecteert Guido op de 5 jaar na het uitkomen van het boek. Met name de realisatie dat de huidige generaties aan de beurt zijn om het verhaal door te vertellen. Opdat wij niet vergeten. 


De middag zal worden verrijkt met bijdragen van diverse gastsprekers, die het verhaal van de inval en bevrijding van Boxmeer en omgeving tot leven zullen brengen. Ontdek oude verhalen in een nieuwe context, en maak kennis met vergeten of ongepubliceerde bronnen die op de tijdlijn van deze historische gebeurtenissen worden gepresenteerd. Een greep uit de onderwerpen: De mobilisatie van 1939 tot 1940, de rol van Nederlandse collaborateurs bij de inval van Nederland en de Duitse aanval op Boxmeer in 1940, een reconstructie van de eerste dagen van de bevrijding van Boxmeer, gedetailleerd gevechtsverslag van een Canadese tank-aanval op een Duits bruggenhoofd aan de Boxmeerse zijde van de Maas. 


En dat is nog niet alles. Luister naar het verhaal van Chris LaBossiere, kleinzoon van een Canadese veteraan, die zijn grootvader eert door te vertellen over zijn daden tijdens een patrouille tussen Beugen en Oeffelt in februari 1945. Ontdek hoe Chris zich nu inzet om de nagedachtenis aan mannen en vrouwen zoals zijn grootvader levend te houden.


Voor meer informatie en aanmelding, bezoek: https://www.nepomukboxmeer.nl/

Datum

9  zondag 09 juni 2024 om 13.00 uur

Website en social links

docs.google.com

Adres

Nepomuk

Steenstraat 51

5831 JB Boxmeer