Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Frank Havermans - 'Met tijd gemaakt'

Contemplatie is een belangrijke ontwerpvoorwaarde voor Frank Havermans, zowel in het eigen werkproces als in de functies die aan zijn installaties worden meegegeven. Hij vermijd een gejaagd en snel resultaat en streeft naar een 'traag' ontwerptraject door zorgvuldig en lang door te werken.Tot alle aspecten optimaal in een waardevolle installatie zijn samengevat en er een plek van betekenis ontstaat. Tijd is een van de belangrijkste ingrediënten om ruimte te creëren.

Installaties van Frank Havermans kom je op onverwachte locaties tegen, ze agenderen op eigentijdse wijze de niet-zichtbare complexiteit van een plek. Je kunt stellen dat waar Havermans neerstrijkt, er iets op die locatie aan de hand is.


Voor Studio De Kemp maakt Havermans een selectie van tekeningen en ontwerpmodellen van installaties die het thema van contemplatie specifiek in zich dragen. Zo wordt de bezoeker meegenomen in het ontwerpproces dat vele overwegingen en denkuren kent.


Met deze expositie toont Havermans ons de achtergronden bij het ontwerptraject van 'Grenskapel', dat hij voor Kapellenbaan realiseerde. Dit werk staat exact op de grens tussen Nederland en Duitsland. Onze kronkelige oostgrens kent een lange geschiedenis en is vaak door verschillende oorzaken verlegd. De huidige status van de grens wordt door ons als definitief beschouwd en is bijna vanzelfsprekend absent in het natuurlijke landschap. Deze afwezigheid van een fysieke barrière tussen de twee bevriende landen wordt in dit kunstwerk gevierd als een politieke en sociale verworvenheid van groot formaat. Een prestatie en een verdienste vastgelegd in de Akkoorden van Schengen waar we als samenleving trots op kunnen zijn. Maar, waar vanzelfsprekendheid de boventoon voert, is waakzaamheid geboden. We kunnen onze grote verworvenheid van vrijheid in een Europees verband met open grenzen niet zomaar als vanzelfsprekendheid aannemen. Waakzaamheid en blijven werken aan deze vrijheid is geboden, dat leert de geschiedenis ons.


Door de afwezigheid van de landsgrens manifest te maken, zet Havermans aan tot nadenken over dit fenomeen, stimuleert tot discussie en zet aan tot dialoog. Het verschuivende grenslicht, een door het zonlicht geprojecteerde stippellijn die uit een landkaart lijkt ontsnapt symboliseert de veranderende grens in de blauwe kapelruimte.


Openingstijden:

  • Donderdag en vrijdag: 13.00 – 17.00 uur
  • Elke eerste zondag van de maand van 12.00 – 17.00 uur.
  • Op afspraak.

Datum

  Vandaag t/m 28 juli 2023

Dagen geopend
do  Donderdag
vr  Vrijdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

www.dekemp-maasheggen.nl

Adres

De Kemp

Provincialeweg 1B

5827 AA Vortum-Mullem