Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

De Vroege Voorjaars Vogelwandeling

Deze zondag houden we de vroege 

voorjaars vogelwandeling bij het Pontipad in Vortum Mullem. Het leuke aan vogels kijken is dat je het altijd en overal kan doen. Wat je gaat zien en/of horen is o.a. afhankelijk van waar je staat en in welk seizoen. Aan de kust en in de duinen zie je hele andere vogels dan bv. in de stad of in agrarisch gebied. Elk biotoop heeft kenmerkende vogelsoorten. Ook kun je in het voorjaar/ zomer hele andere soorten zien dan in het winterseizoen. Vogels zijn altijd in beweging! Ze komen voor op die plekken, waar voor hun voldoende voedsel, nest en schuilgelegenheid is. 


Dit jaar hebben we onze jaarlijkse vogelwandeling gepland in het Maasheggengebied. Een uniek vogelgebied: De kleine weilandjes omgeven door struweelheggen en bomen bieden de vogels wat ze  nodig hebben: voedsel in o.a. de vorm van allerlei  insecten die op de bloeiende heggen afkomen  en regenwormen uit het weiland. Maar ook nest- en  schuilgelegenheid in de dichte heggen, bestaande uit  o.a. meidoorn, sleedoorn en kornoelje. 


Veel zangvogels zijn al weer terug in hun broedgebied: fitis, zwartkop, grasmus en gekraagde  roodstaart. Andere soorten zijn nog onderweg,  zoals de bosrietzanger en de spotvogel. Deze  wandeling gaat in een heel rustig tempo, we staan  geregeld stil en kijken en luisteren naar de vogels.


We vertellen hoe je de vogels kunt herkennen aan specifiek geluid of gedrag. 


Een verrekijker is onmisbaar om vogels echt te herkennen. Het komt meestal aan op het zien van details en al heb je haviksogen, met het blote oog gaat het niet lukken. Gebruik je oren ook goed en laat je verrassen door bv. de luidruchtige zang van de winterkoning, of het klaterende watervalletje van de roodborst. Ook de meer herkenbare geluiden van boomklever, zanglijster, tjiftjaf en koekoek zullen we zeer waarschijnlijk horen. 


Ga mee naar buiten en geniet van de vogelpracht in het Maasheggengebied. 

We beginnen om 8.00 uur bij het begin van het De Pontipad (Dit is als je in Vortum-Mullem richting de Maas rijdt en dan voor de bosrand linksaf slaat) 


Aanmelden is verplicht, via een mail 

aan carlahendriks1@gmail.com tot 23 april 12.00 uur. Na aanmelding krijgt u een bevestiging van uw aanmelding of bericht dat deelname niet mogelijk is omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt. De wandeling is gratis, met evt. een vrijwillige bijdrage voor koffie/thee. De paden zijn onverhard, dus draag goede wandelschoenen. Het gebied is niet geschikt voor rolstoelgangers. Honden zijn niet toegestaan. 

Datum

24  zondag 24 april 2022 om 08.00 uur

Adres

De Pontipad

Veerweg 3

5827 AD Vortum-Mullem