Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

VPRO Tegenlicht Meet Up bij de Weijer

Kunnen we de natuur nog herstellen of is het al te laat? De nieuwste cijfers over verlies aan biodiversiteit drukken het gemoed. Maar de natuur is veerkrachtig en als de juiste condities worden gecreëerd blijkt natuurherstel wonderbaarlijk snel mogelijk. Maar hoe gaan we dat doen?

Woensdag 6 oktober organiseren BiblioPlus en De Weijer Boxmeer een VPRO Tegenlicht Meet Up, die deze keer in het teken zal staan van de aflevering ‘Boeren, burgers en beren’. De uitzending start om 19.30 uur op het grote doek. Onder leiding van gespreksleider Michiel van Hardeveld wordt de uitzending – vanaf ongeveer 20.15 uur - besproken met een aantal interessante initiatiefnemers uit onze regio. Inspraak van het publiek wordt toegejuicht en gewaardeerd.


Het Land van Cuijk en Maasduinen kent veel landbouw- en veeteeltbedrijven. Maar het is ook het land van de Maasheggen. Hoe kijken boeren, inwoners en wetenschappers uit onze regio aan tegen het beleid en de biodiversiteit en wat kan of moet er in hun ogen anders en vooral, hoe?


De eerste gast die zijn licht op dit vraagstuk zal laten schijnen is Hans de Kroon. Hans de Kroon is hoogleraar plantenecologie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. In zijn onderzoek wil hij begrijpen hoe een hoge biodiversiteit tot stand komt, van planten maar ook vogels en insecten. Hij is onder andere projectleider van Living Lab Ooijpolder, een samenwerkingsproject voor gebiedsontwikkeling met herstel van biodiversiteit. Er zijn plannen in voorbereiding voor een living lab aanpak in de Noordelijke Maasvallei waarbij naast natuur en landbouw ook positieve gezondheid betrokken zal worden.


De tweede gast is Doreen de Hoog. Zij is gemeenteraadslid in St Anthonis tot de verkiezingen op 24 november in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Met haar gezin is ze gaan nadenken over hoe ze een steentje bij kunnen dragen aan een gezonde en veerkrachtige leefomgeving voor mens, dier en milieu. Van daaruit heeft ze zich opgeworpen als kartrekker van een groep enthousiastelingen die de mogelijkheden onderzoekt voor een Herenboerderij Land van Cuijk. “Een project dat balans en groei brengt in zowel de natuur om ons heen als onszelf.”


De derde gast is Frank Loeffen. Frank heeft samen met zijn vrouw in Haps een vleesvee bedrijf. Hij is aangesloten bij Land van Cuijk Boert Bewust: onderdeel van het landelijk initiatief Boert Bewust met als doelstelling: meer betrokkenheid tussen boeren, tuinders en de samenleving om over en weer kennis te delen over de herkomst van ons voedsel.


Nieuw zijn de genodigde aanjagers in het publiek. Heggenvlechters en bewuste boeren zullen bijdragen aan de discussie. Jouw bijdrage is ook van harte welkom!


Nieuwsgierig geworden? In verband met de geldende coronamaatregelen en RIVM-adviezen is aanmelden verplicht en zijn er maximaal 60 plaatsen beschikbaar. Meld je daarom snel aan via www.biblioplus.nl. Toegang voor bibliotheekleden is gratis, niet-leden betalen €2,50. Bij binnenkomst, volgens de richtlijnen voor de theaters, is een coronacheck noodzakelijk.

Datum

6  woensdag 06 oktober 2021 om 20.15 uur

Adres

De Weijer

Raetsingel 1

5831 JJ Boxmeer