Expo Willem Janssen bij MVAT

Willem Janssen (Stein,1950) tekent, schildert en maakt beelden vanuit zijn bosatelier in Milsbeek. De tentoonstelling in het Museum Van Alle Tijden bestaat uit een serie beschilderde houten sculpturen.


Met een motorzaag tekent Willem profielen in het hout. Vervolgens zoekt hij naar het juiste karakter met een bijl. Door speels in te gaan op de natuurlijke vorm van het hout en die met zwarte verf te beschilderen ontstaat een ritmisch lijnenspel op de houten palen, waardoor gezichten te herkennen zijn en de vormen tot leven komen. Willem Janssen benadrukt de essentie van een kop met een paar raak getroffen lijnen. Aan de hand van steeds terugkerende motieven zoals boten, vogels en vissen vertellen ze hun eigen verhaal. Soms kronkelen de gedachten en gevoelens letterlijk uit hun hoofd.


De Asmat is een volk dat leeft in Nieuw-Guinea. Zij bouwen hun huizen op palen boven het water, om zich te beschermen tegen vloed en ongedierte. Deze houten palen zijn de fundering van hun gemeenschap, en de Asmat staan daarnaast bekend om hun verfijnde houtsnijwerken. Deze beelden worden eveneens uit lange boomstammen gesneden en spelen een rol in hun voorouderverering. Een ambachtsman hakt de contouren uit, waarna een kunstenaar uit het hout een gelijkenis van de overledene kerft. Daarna wordt het beeld in het woud bijgezet.


Voordat u verder wandelt, ga bij ALARM naar binnen om het vervolg van de tentoonstelling te bezichtigen. In de ruimte wordt een origineel Asmat-beeld getoond, dat als inspiratie diende voor een reeks portretten. Deze zijn eveneens uit hout gekerfd, en daarna beschilderd.


Bij het hakken van de koppen zijn er spaanders gevallen. Ook bij de totstandkoming van Ans Verdijk haar werk blijven er snippers of repen achter. De ‘Voddenportretten’ die nu getoond worden zijn samengesteld uit deze overblijfsels, en gaan eveneens in dialoog met de overgeleverde vorm van het voorouderbeeld. 

Datum

  Vandaag t/m 13 maart 2021

Dagen geopend
ma  Maandag
di  Dinsdag
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
za  Zaterdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

www.ansverdijk.com

Adres

MVAT

Oeffeltseweg 21

5835 BB Beugen

advertentie