Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Uitnodiging Lichtjes op oorlogsgraven op 24 december

Het initiatief 'Lichtjes op oorlogsgraven' is niet vreemd in Nederland. Op meer dan 180 geallieerde kerkhoven in Nederland worden ieder jaar op 24 december duizenden kaarsjes aangemaakt. De gedachte is om jonge soldaten die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, te eren op kerstavond met aandacht in de vorm van een warm lichtje. 

In de gemeente Boxmeer is alleen in Overloon een (Engelse) begraafplaats waar soldaten begraven liggen die rechtstreeks betrokken waren bij de bevrijding 75 jaar geleden. De organisatie van Lichtjes op oorlogsgraven werd vorig jaar spontaan opgepakt door enkele vrijwilligers samen met de basisschool in Overloon. Nu, een jaar later, hebben de Veteranen gemeente Boxmeer de organisatie overgenomen. De Veteranencommissie nodigt inwoners uit de hele gemeente, jong en oud uit, om 75 jaar na de bevrijding, naar Overloon te komen. Een mooier begin van het kerstfeest is er niet! 


Het programma op 24 december is als volgt:

Om 15.00 uur samenkomst op de militaire begraafplaats te Overloon. Bij de ingang van de begraafplaats zullen veteranen kaarsjes uitreiken, voornamelijk aan kinderen en indien nodig aan volwassenen. De organisatie zorgt ervoor dat er in ieder geval voldoende kaarsen aanwezig zijn voor alle 279 graven. Mocht u op eigen initiatief een lichtje willen plaatsen bij een specifiek graf dan bent u daar geheel vrij in.

Een trompettist speelt The Last Post en daarna lopen de kinderen naar de graven met de brandende kaarsen. Hierna verzamelen we ons rond het monument voor een toespraak. We sluiten de bijeenkomst af met een lied gezongen door Rieany Janssen, over soldaten die nooit meer terugkeerden naar huis. Na afloop is er iets lekkers, gesponsord door lokale ondernemers. . De grafkaarsen zijn wind en regen bestendig en zullen dus de hele kerst branden! Op 27 december ruimen de veteranen alle kaarsen weer op. 


Voor meer informatie: Veteranencommissie gemeente Boxmeer, tel. 06-15408501.

Datum

24  dinsdag 24 december 2019 om 15.00 uur

Adres

Engelse begraafplaats

Vierlingsbeekseweg

5825 AS Overloon