string(61) "expositie-van-norfried-pohl-en-gerjan-marcolina--digitale-art" Expositie van Norfried Pohl en Gerjan Marcolina - Digitale Art

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Expositie van Norfried Pohl en Gerjan Marcolina - Digitale Art

zaterdag 27 augustus 2011 11:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Velp

Norfried Pohl

Norfried Pohl over zijn ontwikkeling als kunstenaar: "Ik ben in Berlijn ter wereld gekomen en groeide op in eenvijftal Duitse deelstaten. Terug in Berlijn studeerde ik landschapsarchitectuur. Net zo goed had ik iets met beeldende kunst kunnen doen, want ik had als jongere al veel getekend en geschilderd. Alleen al de geur van olieverf!"

"Niet lang na de studie kwam ik naar Nederland en werd enkele jaren later hier ook staatsburger. Ik had in Wageningen een adviesbureau, was docent en deed onderzoek. Met veel plezier begeleidde ik studenten bij hun ontwerpoefeningen. Geweldig om mee te maken hoe een jong talent zich binnen enkele jaren tot een bekwaam ontwerper ontwikkelt."

"In mijn vrije tijd speelde ik op de computer. De resultaten waren soms niet van (foto’s van) “echte” tekeningen of schilderijen te onderscheiden. Het kon allemaal. En er kon nog veel meer. Een wereld ging voor me open. Dat kwam goed uit, want nadat ik stopte met het werk aan de universiteit kon ik me fulltime op mijn hobby concentreren. Wat speels begon werd passie. Het werk was divers en riep associaties op met zeer verschillende kunstenaars. Ik kon me uitleven en er ontstond een rijke en kleurrijke verzameling."


"In 2004 brak ik met mijn breed georiënteerde houding en wel radicaal. Haast alles ging over boord. Wat natuurlijk wel bleef was mijn handschrift en die werd het uitgangspunt. Ik maakte op een met de computer verbonden tableau los uit de hand komende, snelle krabbeltjes. Heel veel en ik borg de leukste op. Om een werkstuk te maken koos ik er een aantal van uit en combineerde en bewerkte ze. Puur op een wit achtergrond. Daar maakte ik vervolgens een kopie van, veranderde een beetje de vorm en bewaarde de voor de verandering toegepaste formule. Van de kopie maakte ik weer een kopie en veranderde met dezelfde formule, etc. Elke kopie maakte ik wat lichter. Zo ontstond ruimtelijkheid, een driedimensionaal object dat als het ware ergens uit de mist komt. Uit de ruimte. Twee- of driedimensionaal, het is maar hoe je er naar kijkt. Je zou kunnen zeggen, iets wat komt, er even is en weer verdwijnt. Een momentopname misschien of een serie momentopnames. Nooit een interpretatie of verbeelding van iets. Voortkomend uit wat krabbeltjes of als je wilt uit het niets. Niet meer. Al het andere verzin je er zelf bij."


"Ik kon me nu op een nieuwe en geheel eigen manier in de beeldende kunst uiten. Eigentijds, echter zonder mee te liften op de waan van de dag. Achteraf gezien beschouw ik de jaren vóór 2004 als leerjaren. Sindsdien maak ik werken zoals op deze website. Ik deed soms een paar aanpassingen en er waren accentverschuivingen. Maar ik bleef bij het basisidee. Tot heden."

Gerjan Marcolina

Tijdens de expositie van Norfried Pohl zijn enkele ruimtelijke objecten te zien van Gerjan Marcolina. Het familiebedrijf Marcolina maakt al sinds vele generaties bijzondere producten in terrazzo en sinds kortere tijd ook in beton.