string(34) "keramisto-in-museum-het-petershuis" Keramisto in museum Het Petershuis

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Keramisto in museum Het Petershuis

zaterdag 19 september 2009 14:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Van zaterdag 19 september tot en met zondag 4 oktober a.s. is in Museum Het Petershuis te Gennep keramiek te bewonderen van een aantal topkeramisten uit binnen- en buitenland.

De tentoonstelling begint in het weekend waarin ook Europa’s meest veelzijdige keramiekmarkt Keramisto bij de “Mookerplas” wordt gehouden. Tijdens deze jaarlijkse manifestatie tonen 100 van de beste keramisten van ons continent hun nieuwste werk. Een selectie uit dat werk is gedurende de drie daarop volgende weken te zien tijdens de expositie “Keramisto Extended” in Museum Het Petershuis. (Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur.)

“Keramisto Extended” is het resultaat van hechte samenwerking tussen Museum Het Petershuis en het Noord Limburgs Pottenbakkerscollectief. Met deze expositie wil het museum aandacht geven aan het grote aantal keramische kunstenaars in onze regio en tevens herinneren aan de eeuwenoude keramiektraditie in Gennep en omgeving. In Noord Limburg, vooralin Milsbeek, Ottersum en Gennep zijn van oudsher veel pottenbakkerijen geweest. Alleen in Gennep al waren in de periode 1600 tot 1800 ongeveer veertig pottenbakkers actief. 

De Olde Kruyk

Veel van de hedendaagse keramisten in de regio hebben op enigerlei wijze hun wortels in de voormalige bloempottenfabriek ‘De Olde Kruyk’ te Milsbeek. Dit bedrijf stapte geleidelijk over van de massaproductie van bloempotten naar het maken van uniek sieraardewerk. Museum Het Petershuis beschikt over een prachtige collectie aardewerk die in deze bekende pottenbakkerij is vervaardigd en die zij ten geschenke heeft gekregen van de Gennepse pottenbakker Henk Jacobs en in bruikleen van mevrouw Angela Mol-Jansen. Parels uit deze collectie worden getoond tijdens “Keramisto Extended”. 

Marie-Laure Gobat-Bouchat
De in Zwitserland geboren en in Frankrijk woonachtige keramiste Marie-Laure Gobat-Bouchat volgde haar kunstopleiding aan Zwitserse academies in La Chaux-de-Fonds, Bienne en Vevey. Zij maakt ascetische sculpturen waarin een verband wordt gelegd tussen het innerlijke en het uiterlijke, de binnen- en de buitenkant. Haar werk is dromerig, fragiel en licht. 

Aniek Meeldijk
Jong en talentvol! Op het thema ‘Teatime’ exposeert Aniek Meeldijk haar ‘schaduw servies’, een afstudeerproject voor de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam en een mooi voorbeeld van Dutch Design. Voor dit ontwerp ontving zij de ‘Drempelprijs Docent beeldende kunst en vormgeving 2009’ van de gemeente Rotterdam. Volgens het juryrapport blijkt uit dit werk haar liefde voor het grensvlak tussen kunst en vormgeving. Onlangs is zij tevens genomineerd voor de ‘Art Olive Jong Talent Award 2009’, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest talentvolle afstudeerder.

Verena Michalik
.
Spelend met op de grond opgestelde elementen (bodemmontages) beschrijft de Duitse Verena Michalik mysterieuze werelden op het thema licht, schaduw, positie en perspectief. In het Petershuis toont Michalik twee van deze constructies. ‘Arrangement van verhalen’ bestaat uit kleine blokjes. De montage ‘Stad’ bestaat uit torentjes in oosterse stijl. In beide constructies wordt de toeschouwer gefascineerd door de ordening en tegelijkertijd door de diversiteit. Ordening maakt in het beeld van Michalik deel uit van ons dagelijks leefmilieu en creëert een pragmatische en optische kwaliteit. Maar regels en vaste patronen roepen ook het verlangen op naar individuele creativiteit; de behoefte om verhalen te vertellen die juist buiten de orde zijn. 

Gea Schabbink
Het werk van de Nederlandse Gea Schabbink gaat over de relatie tussen mensen en dieren. Zij vindt het boeiend om te zien dat in de ene cultuur een hond een mode-accessoire is en in een andere omgeving op de menukaart kan staan. In haar werk probeert zij die fascinatie te verbeelden. De beelden zijn natuurgetrouw en de houding vertelt het verhaal. Schabbink stelt: “ik oordeel niet; ik laat zien”.