Kermis in dorpen heeft langste tijd gehad

Video geplaatst op maandag 16 mei 2011

De kleine dorpskermis dreigt te verdwijnen. Kermissen met maar een paar attracties trekken steeds minder publiek. En daarom is het voor veel exploitanten financieel niet meer haalbaar om er te gaan staan met hun botsauto's, schiettent of oliebollenkraam. Zo dreigt een mooie traditie te verdwijnen uit het straatbeeld.

Een van de voorbeelden hiervan is Ledeacker, een van de kernen van Sint Anthonis. Op een grasveldje in het dorp zijn de mannen van kermisexploitant Raymond Saedt uit Groesbeek zaterdagochtend bezig met de opbouw van de autoscooter.

Saedt: "Wij komen hier al sinds 1960. Overal waar je kwam destijds waren de kermissen gewoon goed. Als je dan de kost kunt verdienen blijf je lekker op je stekkie hangen. Maar op de kermis in Ledeacker is de laatste jaren geen geld meer te verdienen."

De reden dat de exploitanten hier nog komen is een overeenkomst met de gemeente. Maar de overeenkomst loopt volgend jaar af, en dat betekent dat veel van de exploitanten Ledeacker en de vijf andere kleine kernen van Sint Anthonius links zullen laten liggen.

Dit jaar is er dus nog wel kermis in Ledeacker. Deze duurt tot en met dinsdag.
Tags: kermis ledeacker sint anthonis