Mariagrot bij de H.Martinuskerk

Mariagrot bij de H.Martinuskerk

Katwijk

Mariagrot oftewel Lourdesgrot

Naar Lourdes te Katwijk…
Alleen ‘ingewijden’ in de regio weten het: in het processiepark achter de H. Martinuskerk in Katwijk (bij Cuijk) bevindt zich een Mariagrot, een getrouwe nabootsing van de grot in Lourdes op halve grootte. De aanwezige beelden van de H. Maria en van Bernadette Soubirous zijn kopieën van de beelden die staan in de bedevaartsplaats Lourdes. In de grot is een stuk rots opgenomen afkomstig van de plaats waar Maria verscheen aan Bernadette. De grot is een Rijksmonument.

Bedevaartsplaats sinds 1888
Katwijk heeft de grot te danken aan pastoor Joannes Suys, die een speciale verering had voor O.L. Vrouw van Lourdes. Bij de parochiekerk liet hij in 1887 een Lourdesgrot bouwen en een bijbehorend processiepark aanleggen. Bedevaartgangers uit het hele land stroomden toe. De bezoekers kwamen per boot of te voet met delegaties van 100 tot 400 personen. Processies werden gehouden in de Mariamaand (mei), op Maria Hemelvaart (15 augustus) en op de eerste zondag van de Rozenkransmaand (oktober). Door de veranderde rol van de katholieke kerk zijn de georganiseerde, jaarlijkse processies naar dit “Mariagenadeoord’ de laatste jaren sterk in aantal afgenomen.

Wanneer te bezichtigen?
De Mariagrot ligt in het processiepark direct achter de Martinuskerk. Het park is altijd toegankelijk. U kunt in de grot een kaarsje opsteken (ter plaatse te koop) en de rustgevende sfeer op deze bijzondere plek ondergaan. De kerk is m.u.v. kerkdiensten gesloten.

Tips:
De manshoge verbeelding van de kruisgang van Jezus in het processiepark.
Meer religieuze bezienswaardigheden zien?
Evenement: Boxmeerse Vaart

Mariagrot bij de H.Martinuskerk
Mariagrot bij de H.Martinuskerk
Mariagaarde 4
5433 KA Katwijk
Facebook Twitter Instagram