Land van Cuijk Remembers

Land van Cuijk Remembers

Land van Cuijk herdenkt bevrijding
In 2019 en 2020 wordt herdacht dat 75 jaar geleden het Land van Cuijk werd bevrijd. Met tentoonstellingen, theaterproducties, evenementen, extra openstellingen van musea en thematische fiets- en wandelroutes wordt uitvoerig stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog – en de 75 jaar van vrede en vrijheid die daarop volgden.

In het najaar van 2019 wordt onder meer de Slag om Overloon herdacht, een van de belangrijkste veldslagen in de vaderlandse oorlogsgeschiedenis. Op de plek waar 75 jaar geleden werd gevochten is niet veel later het huidige Oorlogsmuseum gebouwd.


Naast een aantal vaste tentoonstellingen zijn er ook tijdelijke exposities, zoals Een Muur van Vrijheid (honderden schilderijtjes, die samen een vrijheidsmuur vormen) en De Nederlandse helm (ruim zestig stalen helmen, gebruikt door Nederlandse militairen). In en rond het Oorlogsmuseum worden bovendien aantrekkelijke publieksevenementen georganiseerd.

Brug in Grave
Ook aan Grave gaat de bevrijding van Zuid-Nederland niet onopgemerkt voorbij. Tijdens Operatie Market Garden werd de brug over de Maas heroverd op de bezetters.  Van 14 tot en met 22 september spelen rond de brug en een daar opgeslagen kamp ruim honderd re-enactors na hoe het leven van de soldaat en de gewone man er in het najaar van 1944 uit zagen. Zij spelen ook de aanval op Kazemat Noord na. Op het programma staan verder onder meer een rondrit met legervoertuigen door de stad, een paradropping en een een wandelevenement.

Facing Freedom
Van september 2019 tot en met mei 2020 kan de tentoonstelling Facing Freedom worden bezocht waar het verhaal van de Britse oversten Silvertop, de bevrijder van Antwerpen, en Orr centraal staat. Zij kwamen op 25 september 1944 in het centrum van Sint Anthonis om het leven. Silvertop ligt begraven op het kerkhof in Sint Anthonis, Orr op de Britse oorlogsbegraafplaats in Overloon. Bij beide locaties wordt het verhaal van de bevrijding van Brabant verteld aan de hand van zes verhalen van slachtoffers. De verhalen worden voorafgegaan door een tijdlijn met de mijlpalen van de bevrijding en afgesloten met een epiloog, die laat zien wat er na de bevrijding van Brabant tot mei 1945 gebeurde.

Video
Bekijk hier het verhaal van ooggetuige Willy Sweens. 

Land van Cuijk Remembers