Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
Sint Agatha

Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Toe aan wat rust tussen het fietsen door? Komend over de dijk vanaf Cuijk ligt, verscholen in het rivierlandschap van de Maas, Klooster Sint Agatha. Het is de ideale plek om even tot bezinning te komen.

Het klooster is het enige Middeleeuwse klooster in Nederland dat nog altijd in functie is. Al vanaf 1371 wonen en werken er Kruisheren. Sinds 2006 is in een deel van het klooster het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven gevestigd.

Het Erfgoedcentrum bewaart de archieven, publicaties en historische voorwerpen van meer dan 100 orden en congregaties uit het hele land. En ook de eeuwenoude bibliotheek van het Kruisherenklooster zelf. Daarnaast is er in en rondom de kloosterkerk een jaarlijks wisselende tentoonstelling te zien over het Nederlandse kloosterleven. De prachtige achttiende-eeuwse tuin van het klooster bevat een spirituele route met teksten uit verschillende kloostertradities. Het Erfgoedcentrum is een geregistreerd museum. Voor meer informatie en openingstijden, zie de website.

Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
Kloosterlaan 24
5435 XD Sint Agatha