Kastelen en Kloosters

Kastelen en Kloosters
in het Land van Cuijk

Bezoek onze kloosters en kastelen
Bent u geïnteresseerd in de historie van een gebied? Dan loont het de moeite om de kloosters, de kerken en de kastelen in het Land van Cuijk te bezoeken. De meeste gebouwen zijn uitstekend bewaard gebleven, maar belangrijker nog, aan alle kloosters, kerken en kastelen zijn bijzondere herinneringen verbonden.

In de tijd van de Reformatie werden op veel plekken in Nederland de kloosters gesloten, behalve in het Land van Cuijk. De kloosters in onze regio werden daarmee een toevluchtsoord voor kloosterlingen die in hun eigen klooster niet meer terecht konden.

Het Klooster Sint Agatha (video) is mede daarom het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. 

In de 17e en de 18e eeuw was de Vrije Heerlijkheid Boxmeer een belangrijke katholieke enclave. Boxmeer heeft een aantal monumentale gebouwen waar de historie van de Vrije Heerlijkheid nog zichtbaar is. Zoals in het Kasteel Boxmeer en in de Sint Petrus-basiliek waar het Heilige Bloedwonder zich heeft voltrokken. De Boxmeerse Groeters kunnen u daar meer over vertellen.

In het dorp Velp staan, op korte afstand van elkaar, drie religieuze erfgoederen: het Redemptoristinnenklooster (in de volksmond ook bekend als het ‘Rooi Nonnenklooster’), het Emmausklooster van de Kapucijnen en de Vincentiuskerk, tegenwoordig beter bekend als het Kunstkerkje. Verderop staat ook nog het klooster Mariëndaal, tegenwoordig in gebruik als Zorghotel.

De Sint-Elisabethkerk in Grave is één van de mooiste kerken van Brabant. Het is de grootste kruiskerk in het huidige Nederland. In Cuijk staat de markante Martinuskerk, met een orgel dat dateert van voor 1650 en met recht een monument van internationale betekenis worden genoemd. De Theobalduskerk in Overloon staat op de lijst van 100 topmonumenten uit de periode van de naoorlogse wederopbouw. De Overloonse Groeters leiden u er graag rond.

Interessant zijn ook de Lourdesgrot in Katwijk en de talrijke wegkapelletjes in het Land van Cuijk. Bij veel van de kapellen kunt u ook een kaars opsteken.

Kastelen
In en rond Mill staan twee bijzondere kastelen. Kasteel Tongelaar ligt op het gelijknamige landgoed, ten noorden van Mill. Niet alleen het kasteel is de moeite van het bezoeken waard, ook de omgeving van het kasteel is prachtig. De oorsprong van het kasteel gaat terug tot in de 9e eeuw.

Elders in Mill staat het vijftiende-eeuwse Kasteel Aldendriel, waar tegenwoordig feesten en evenementen worden gehouden.

Kasteel Boxmeer is een van oorsprong 13e-eeuws kasteel in Boxmeer. Het ligt op een voormalig eiland aan de Maas. Aan de oprijlaan staat de Nepomukkapel met daar tegenover de Protestantse kerk.

Facebook Twitter Instagram