Vier Koningsdag in het Land van Cuijk Koningsdag in het Land van Cuijk
Deel dit artikel ‹ Terug

Vier Koningsdag in het Land van Cuijk

Geplaatst op: maandag 24 april 2023


Volgende week donderdag 27 april is het Koningsdag. Op Koningsdag kleurt heel Nederland oranje. Straten, pleinen en parken worden versierd met vlaggen, slingers en ballonnen in de kleuren rood, wit, blauw én oranje. Overal in het land zijn er feestelijke activiteiten, concerten, festivals en natuurlijk ontbreekt de braderie niet. Maar wist je dat er een bijzondere plek is waar je Koningsdag op een unieke manier kunt vieren? Gewoon bij ‘ons’ in het Land van Cuijk! Met een goede planning kun je diverse dorpen bezoeken en zorgen voor een bijzondere Koningsdagervaring! 


Baron van Land van Cuijk

We vieren hier niet alleen het feit dat Willem-Alexander onze koning is, maar ook onze baron. Hij draagt de officiële adellijke titel: Baron van de stad Grave en het Land van Cuijk.

Deze titel heeft een historische achtergrond. Het Land van Cuijk was vroeger een heerlijkheid die in het bezit was van de graven van Cuijk. Later kwam het in handen van verschillende adellijke families, waaronder de graven van den Bergh en de hertogen van Kleef. In de 17e eeuw werd het Land van Cuijk een onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De stad Grave was in die tijd een belangrijke vestingstad aan de Maas en speelde een rol in verschillende oorlogen en conflicten. Grave is de meest belegerde stad van Nederland en die rijke historie is hier nog voelbaar in de stadsmuren. 

De adellijke titel Baron van de stad Grave en het Land van Cuijk is dus verbonden met de geschiedenis van deze regio en de rol die deze speelde in de Nederlandse geschiedenis. De titel wordt door de koning gedragen als een symbolische link met het verleden en als een eerbetoon aan de geschiedenis van de regio.


Wat te doen met Koningsdag?

Het Land van Cuijk is een regio die bekend staat om zijn bruisende stad en dorpen die ieder hun eigen unieke karakter hebben weten te behouden. Dit zie je ook terug in het organiseren van de verscheidenheid aan evenementen voor Koningsdag.

Elk van de voormalige gemeenten (Mill, Cuijk, Grave, Sint Anthonis en Boxmeer) heeft zijn eigen unieke evenementen en activiteiten op Koningsdag. Ik vertel je graag meer of een paar van deze evenementen!


Mill – 24 uur oor KWF

Van woensdag 26 april 17.00 uur tot donderdag 27 april 17.00 uur, vindt er een bijzondere activiteit plaats in het Aldendrielpark in Mill: '24 uur voor KWF'. In teamverband kunnen deelnemers zich sportief inzetten om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Teams kunnen gedurende 24 uur in estafettevorm wandelen, fietsen of spinningfietsen om zo veel mogelijk geld op te halen. Naast sportieve activiteiten is er ook een entertainmentprogramma, met onder andere een aspergediner, een ontbijt, muziek en een veiling. 


Cuijk – Kleedjesmarkt

In Cuijk kun je lekker ouderwets snuffelen tussen alle leuke tweedehandse en soms nieuwe spullen. De terrassen zijn open en op diverse plekken kun je van live muziek genieten. De Kleedjesmarkt is tussen 10 – 16 uur in het hartje van Cuijk. Kom jij ook met je spullen? Je deelname en of de toegang is gratis.


Grave – Kinderoptocht en braderie

In Grave wordt er gestart met de bonte kinderoptocht met versierde fietsen, steppen en wandelwagens. Ook is er een gezellige oranje kindermarkt en braderie en zijn er diverse muziekoptredens. Ook is er een leuke kinderspeurtocht! 


Sint Anthonis – Braderie vol kinderactiviteiten

In Sint Anthonis is er een superfeest van 11.00 tot 17.00 uur. Hier vind je onder andere Ronnie Ballonnie, schmink, de brandweer, springkussens, voetbaldarten én live muziek! En om de dag compleet te maken kun je tot 13.30 uur op zoek naar de mooiste vondsten op de kindervrijmarkt. 


Boxmeer – Koningsnacht & Koningsdag!

In Boxmeer vieren ze niet alleen Koningsdag groot, maar ook Koningsnacht. 

Het Raadhuisplein wordt dan omgetoverd in het Oranjeplein van de regio. Koningsdag zelf is een ware familiedag voor jong en oud. Met muzikale entertainment en een groot circus springkussen op het plein!

Kortom, als je Koningsdag eens op een andere manier wilt vieren, dan moet je zeker naar het Land van Cuijk komen. Hier kun je genieten van de Brabantse gastvrijheid, de prachtige natuur én een unieke Koningsdag-ervaring die je nooit meer zult vergeten.


Mis jij nog een Koningsdag event? 

Vul deze dan in op: www.landvancuijk.nl/meedoen/evenement-aanmelden/

Samen maken we er één groot bruisend feest van!