Deel dit artikel ‹ Terug

Land van Cuijk kan PMD (nog) beter scheiden!

Geplaatst op: dinsdag 28 februari 2023


Afval wordt niet altijd goed gescheiden. Daardoor kunnen de ingezamelde plastic- en metalen verpakkingen, en drankkartons (PMD) niet altijd gerecycled worden. Dat is natuurlijk zonde. Daarom start de gemeente in samenwerking met het Afvalfonds Verpakkingen een campagne die bewoners uitdaagt kritisch te kijken naar wat er thuis in de PMD-zak gaat. 


Het is niet altijd onwil, inwoners willen hun afval wel beter scheiden, maar weten niet altijd wat wel en wat niet bij het PMD hoort. Om die reden zetten de gemeente en Afvalfonds Verpakkingen met deze campagne gezamenlijk in op begrijpelijke communicatie. De komende weken plaatsen we grote afbeeldingen en animaties van verpakkingen en andere voorwerpen op posters, in de krant en op social media, met maar één vraag: mag dit bij het PMD? Op woensdag 1 (Cuijk) en donderdag 2 (Boxmeer ) maart staat er een team van experts op de markt om vragen te beantwoorden en de kennis van bewoners te testen. 

Wethouder David Sölez: “In lege verpakkingen zitten nog waardevolle grondstoffen. Door PMD goed te scheiden zorgen we er voor dat deze grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Als er teveel vervuiling in de PMD zak zit, wordt het afgevoerd en verbrand als restafval. Hierdoor gaan waardevolle grondstoffen verloren en kost het veel geld.”  


Touw, piepschuim en etensresten 

Een stoorstof is afval dat niet bij het PMD thuishoort en – de naam zegt het al – het recycleproces verstoort. Landelijk zijn volle verpakkingen, textiel en papier de meest voorkomende stoorstoffen. In Land van Cuijk zijn dat touw, piepschuim, volle verpakkingen en etensresten. Ook elektronica en batterijen worden regelmatig bij het PMD gevonden. Die verstoren niet alleen het recycleproces, maar kunnen zelfs brand veroorzaken in de inzamelwagen of in de opslag.  

Hoe weet je of het afval bij het PMD mag: Stel jezelf de volgende drie controlevragen. Alleen als je deze drie vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, hoort het afval bij het PMD:  

  • Is het een verpakking? 
  • Komt het uit je keuken of badkamer? 
  • Is het leeg?  

Meer informatie over afval scheiden? Kijk dan op www.gemeentelandvancuijk.nl/ afvalinzameling of op www.afvalscheidingswijzer.nl