Talentvolle jazz-zangeres komt naar Schouwburg Cuijk Marit van der Lei
Deel dit artikel ‹ Terug

Talentvolle jazz-zangeres komt naar Schouwburg Cuijk

Geplaatst op: maandag 9 januari 2023


Marit van der Lei is een jonge talentvolle jazz-zangeres met een warme stem vol expressie. Ze speelde al op vele podia en festivals zoals Tivoli Vredenburg, Het Amersfoort Jazz Festival en de Verkadefabriek. Nu komt ze met het Marit van der Lei Nextet, met o.a. saxofonist Kika Sprangers, naar Schouwburg Cuijk op zondag 15 januari.

Marit van der Lei (1994, Eibergen) is een Nederlandse zangeres, geboren in het uiterste oosten van Nederland. Haar warme en expressievolle stem ontspringt uit de inspiratie die ze krijgt van blazers zoals Kenny Wheeler en Daniel Herskedal.  

Door deze intrige met de woordeloze klanken van blazers ontwikkelde ze een eigen idee over sound, frasering en compositie als moderne jazzzangeres. Tekst is een grote meerwaarde van het vocalist-zijn, maar ze vindt nu vaak meer dan genoeg expressiemogelijkheden in geheel woordeloze zang.  


Stem als instrument

Dit leidde in 2018 al tot haar debuutalbum ‘In Other Words’. Hierna besloot ze onderzoek te gaan doen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag naar hoe de stem als instrument kan worden gebruikt in een blazerssectie. Ze behaalde haar masterdiploma in 2020, en studeerde summa cum laude af.  

Tijdens deze studie mocht ze ook meedingen naar de ‘Conservatorium Talent Award’, waar ze een bijzondere eervolle vermelding verdiende. Vers afgestudeerd mocht ze meteen al zelf als docent aan de slag tijdens projectweken aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium.  

Momenteel valt ze ook vast in voor Annemarie Maas op het Utrechts Conservatorium, waar ze de hoofdvaklessen zang op zich mag nemen.  


Eigen composities

Met haar ‘Marit van der Lei Nextet’, met onder meer saxofoniste Kika Sprangers, speelt Marit eigen composities. De inspiratie voor deze stukken komt altijd vanuit een bepaald uit te drukken gevoel. De composities zijn net als emoties, zichtbare uitdrukkingen van dat gevoel. Ze vindt de muziek door op zoek te gaan naar corresponderende kleuren, geluiden, sounds, woorden en akkoorden.  

Haar nieuwe programma verzacht. We zijn collectief minder mild geworden de afgelopen jaren, en daardoor verder van elkaar af komen te staan. Het is Marits overtuiging dat verzachten de eerste stap is tot een hernieuwde mildheid. Verzachten, bezien, doorvoelen, beschouwen. Om uiteindelijk te kunnen verzoenen met onszelf, elkaar en al die (on)tastbare gegevens en gedachten om ons heen. 

Het Marit van der Lei Nextet is zondag 15 januari te zien in Schouwburg Cuijk. Kaarten en informatie: schouwburgcuijk.nl