Deel dit artikel ‹ Terug

Gemeenteraad Land van Cuijk beveelt Marieke Moorman aan als burgemeester

Geplaatst op: woensdag 7 december 2022


Land van Cuijk, 6 december 2022 - In een bijzondere raadsvergadering op 6 december is bekend gemaakt dat Marieke Moorman door de gemeenteraad wordt aanbevolen als burgemeester van Land van Cuijk. De officiële installatie zal begin 2023 plaatsvinden.  

 

Wie is Marieke Moorman?  

Marieke Moorman (52 jaar) is sinds 1 november 2013 burgemeester van Bernheze. Een gemeente met ruim 31.000 inwoners. De raad telt 23 leden. Samen met haar partner en kinderen woont ze in Heesch. Marieke Moorman werd geboren in Maastricht en genoot haar vwo-opleiding aan het Elzendaalcollege in Boxmeer. In 1988 haalt ze haar vwo-diploma en verhuist ze naar Tilburg om aan de Universiteit van Tilburg beleid- en organisatiewetenschappen te gaan studeren. Daarna werkte ze voor een opleidingsinstituut en in het onderwijs. Vanaf 2002 was ze raadslid in Tilburg. Daar werd Marieke in 2006 wethouder. In 2013 werd ze burgemeester van Bernheze. Ze beschikt over een groot netwerk. Ze is onder meer lid van het hoofdbestuur van Stichting Het Brabants Landschap, voorzitter van de Vereniging van Brabantse Gemeenten en voorzitter van de stuurgroep Regionale Energiestrategie (RES). Marieke is getrouwd en heeft drie kinderen. De raad ziet in Marieke een burgemeester die betrokken, enthousiast en authentiek is. Een burgemeester die groot kan denken en klein kan doen. We zien in haar een burgemeester met nieuw elan die als enthousiaste aanvoerder aan de slag gaat met de uitdagingen zoals geformuleerd in onze profielschets. Marieke beschikt over een groot Brabants netwerk. Verder neemt ze als bagage mee haar ervaring als burgemeester van Bernheze en die van wethouder in Tilburg. Maar bovenal neemt ze de persoon Marieke mee die uitstekend past bij ons Land van Cuijk.  

 

Vervolg procedure  

De aanbeveling om Marieke Moorman te benoemen, wordt nu voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ter afsluiting van de procedure ondertekent de Koning het benoemingsbesluit. De burgemeester zal naar verwachting begin 2023 worden geïnstalleerd door de commissaris van de Koning. 


Onderstaand een korte reactie van waarnemend burgemeester Wim Hillenaar, naar aanleiding van het besluit van de gemeenteraad van Land van Cuijk om Marieke Moorman aan te bevelen als burgemeester.


“Na een lange en spannende avond wil ik op de eerste plaats Marieke Moorman van harte feliciteren met de voordracht. Ik ken Marieke als een sympathieke en kundige collega, een burgemeester met hart voor haar gemeente, iemand die open staat voor de samenleving. De raad heeft een uitstekende burgemeester voor Land van Cuijk voorgedragen. Een burgemeester die volgens mij de kunst verstaat om in samenwerking met de raad, het college en de inwoners verder te bouwen aan onze mooie gemeente. De vertrouwenscommissie heeft een uiterst zorgvuldig proces doorlopen om tot deze keuze te komen. De uitkomst van iedere sollicitatieprocedure is ongewis. Ik was inderdaad graag zelf burgemeester van Land van Cuijk geworden. Op de korte termijn is er volop werk aan de winkel om mijn opvolger een goede start te geven. Daarna zal ik mij op de toekomst richten. Ik vond het een eer om het eerste jaar van het Land van Cuijk uw burgemeester te zijn.”