Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwe toneelproductie Huistheater De Steenakker

Geplaatst op: maandag 31 oktober 2022


Het begint een traditie te worden: jaarlijks een theatervoorstelling uit de eigen stal met artiesten uit de regio. Dit jaar gaat de toneelvoorstelling ‘Vuile Was’ op 12 november in première. Daarna te zien op 13, 19 en 20 november in Huistheater De Steenakker in Haps.


De afgelopen jaren hebben verschillende producties het licht doen zien in het huistheater van de eigenaren Elles van Loenen en Bart Vaessen. Beide zijn afkomstig uit het theater vak. Voorstellingen als ‘La Voix Humaine’ (mini-opera met Anja Kwakkestein uit Nijmegen), ‘Marij’ en ‘Door de Straten’ (kleinkunst met Marij van den Boom uit Oss). En vorig jaar stond ‘Kletskoppen’ met een succesvolle reeks monologen op de planken. Gespeeld door drie (semi) professionele acteurs uit Nijmegen. Deze acteurs wilden graag als gezelschap doorgaan en nieuw repertoire brengen. 


De regie van de toneelvoorstelling ‘Vuile Was’ is in handen van Bart en de styling is van Elles. De acteurs Greet Vos, Marco van Dijk en Johan Koeleman spelen twee broers en een zus, die ‘bij toeval’ bij elkaar komen in hun ouderlijk huis. Daar woont nog altijd de oudste broer Benjamin als mantelzorger met hun moeder. Alle drie hebben ze hun eigen leven geleid. Of ze daarin succesvol waren is de vraag, die hun bezig houdt. Ze hebben elkaar al lang niet meer gezien. Het onverwachte samenzijn in het ouderlijk huis brengt hun rol in het gezin en hun verborgen eigenschappen naar boven. De afgelopen 6 maanden is met de hele ploeg aan het stuk gewerkt. 


Bart over deze voorstelling: “In dit stuk passeren grote en kleine levenskwesties de revue, zoals scheiding, geldzorgen, werkloosheid, mantelzorg en afscheid nemen van het leven. Maar vooral gaat het over de vertroebelde relatie tussen de broers en de zus, die alle drie het beste van het leven en hun onderlinge relatie proberen te maken. Dat klinkt zwaar, maar het is een amusant stuk. Met veel herkenbaarheid en er valt veel te lachen. Het is een echte tragikomedie.”


Elles: “Bart en ik hebben elkaar lang geleden op het toneel leren kennen: hij als regisseur en ik als vormgever, deed decor en kostuum ontwerp. Heel bijzonder om deze samenwerking van toen weer nieuw leven in te blazen, en dan in ons eigen theater. Het is een leuke uitdaging om in een kleine setting met weinig middelen iets moois neer te zetten. Een nieuw stuk voor najaar 2023 staan ook alweer in de planning. We kunnen het niet laten, zeggen we vaker.”


Aanvang 14.30 uur. Huistheater De Steenakker, Steenakkerstraat 5, 5443 NK Haps. 

Tickets € 17,50 te bestellen via www.desteenakker.nl