Deel dit artikel ‹ Terug

Onderwijshuisvesting in een nieuw jasje

Geplaatst op: woensdag 12 oktober 2022


Een kansrijke en veilige ontwikkeling voor ieder kind in een toekomstbestendig schoolgebouw


Met het vaststellen van het integraal huisvestingsplan (IHP) onderwijs heeft het college van burgemeester en wethouders een nieuwe visie op onderwijs en onderwijshuisvesting omarmd. Ieder kind moet zich kansrijk en veilig kunnen ontwikkelen. Het IHP is een afgeleide van deze visie op onderwijs en van de maatschappelijke opgaven zoals die voor ons liggen. Met het IHP wordt de koers benoemd naar integrale kindcentra en wordt bepaald wat de gezamenlijke koers van gemeente en schoolbesturen is op het gebied van onderwijshuisvesting.


Onderwijsvisie

In de visie op onderwijs staat een aantal doelstellingen benoemd. Het is belangrijk om leerlingen in de nabijheid van thuis een eigen niveau voor leren en ontwikkelen aan te bieden. Daarnaast is het doel een breed onderwijsaanbod binnen de gemeente Land van Cuijk te realiseren, waarbij laagdrempelige ondersteuning op school mogelijk is. Ook willen we zorgen voor een goede aansluiting tussen opvang-onderwijs en onderwijs-vervolgopleiding-arbeidsmarkt; de zogenaamde doorlopende ontwikkellijnen. De ontwikkeling van deze breed gedragen onderwijsvisie stelt gemeente en schoolbesturen in staat om huisvestingsvraagstukken nog meer vanuit de ontwikkeling van het kind te benaderen. 

 

Integraal huisvestingsplan

In het IHP wordt bepaald wat de gezamenlijke koers van gemeente en schoolbesturen is op het gebied van onderwijshuisvesting. Het is hiermee een strategisch document waarmee gemeente en schoolbesturen in staat zijn om op de korte en lange termijn toekomstbestendige keuzes te maken en een proactief (investerings-) beleid te voeren. Dit anders dan nu het geval is via een reactieve toets op ingediende aanvragen door schoolbesturen. Het IHP is ontwikkeld in nauwe samenspraak met de schoolbesturen en in afstemming met kinderopvangorganisaties. Het voorziet in de behoefte van zowel gemeente als schoolbesturen om vanuit een visie op onderwijs en onderwijshuisvesting te sturen op de gewenste kwaliteitsambitie en bijbehorende bouwopgave. Het IHP geeft als afgeleide van de visie een gerichte analyse van het huidige bestand aan schoolgebouwen en de staat daarvan. Het beschrijft scenario’s voor de bestaande gebouwenvoorraad en een toekomstbestendig inrichting ervan. De opgave die hieruit voortvloeit is vertaald in een bouwopgave met bijbehorende financiële vertaling voor onderwijshuisvesting.


Duurzaamheid en kwaliteit

In het IHP is de CO?-reductie in kaart gebracht voor de scholen in vergelijking tot de doelstellingen van het klimaatakkoord. Hieruit vloeit voort dat de doelstellingen uit het Klimaatakkoord worden behaald. Dit IHP staat voor Energieneutrale (ENG), frisse (ventilatie, licht, akoestiek en temperatuur), onderwijskundig functionele, exploitatiegerichte en flexibele schoolgebouwen. Deze kwaliteitsambitie zorgt voor toekomstbestendige scholen in onze gemeente.


De gemeenteraad besluit op 8 december over het integraal huisvestingsplan onderwijs.