Deel dit artikel ‹ Terug

11 oktober: Coming-Outdag

Geplaatst op: woensdag 12 oktober 2022


Op de jaarlijkse Coming-Outdag wordt aandacht besteed aan het ‘uit de kast komen’, ook wel het moment waarop mensen openlijk uitkomen voor hun geaardheid of genderidentiteit. Met hulp van leerlingen van het Merletcollege die een coming out ervaren hebben, werd vandaag een trap bij de Maaskade in Cuijk van regenboogkleuren voorzien. Verschillende generaties deelden de ervaring van hun coming out. 

 

Wethouder Willy Hendriks-van Haren: “Het was een waardevolle dag, want ieders coming out is een unieke ervaring. Als gemeente Land van Cuijk willen we een luisterend oor bieden en het gesprek vooral met elkaar voortzetten. Het is belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in onze gemeente Land van Cuijk.”


Verschillende mensen hebben hun ervaring gedeeld:

Djustin

Zo vertelde Djustin (nu 15) dat hij ervoor gekozen heeft om ‘uit de kast te komen’ zodat zijn ouders niet voor een verrassing zouden komen te staan. Op 14-jarige leeftijd, tijdens oud en nieuw, besloot Djustin om het vooral feestelijk aan te pakken. Ieder kreeg een tompouce met een veelzeggende vlag erop. Het was een spannend en ook wel emotioneel moment, maar het werd goed ontvangen. “Ik voelde me opgelucht”, vertelt Djustin. “Toch is het raar dat zo’n moment nodig is.” Een tip die Djustin voor anderen heeft: “Vertel het eerst aan een goede vriend of vriendin. Dat kan het makkelijker maken. Je kunt het ook op een creatieve manier met anderen delen en er een leuk moment van maken.”


Ad

Ad (nu 76) heeft zijn coming out anders ervaren. Hij was begin 30 toen hij zijn familie vertelde over zijn relatie met een man. Hoewel het contact met familie sindsdien verbroken is, bleek het toch een pak van zijn hart. De reacties vanuit de omgeving waren gemengd, maar ook zeker positief: “Je moet je eigen leven leiden.” Ad trouwde uiteindelijk in de voormalige gemeente Cuijk als een van de eerste mannen met een man. Zijn tip aan anderen: “Praat met iemand die het al ervaren heeft, om voor jezelf te ontdekken hoe je het aan kunt pakken en wat eventueel de consequenties kunnen zijn.”


Tristan

Tristan (nu 16) heeft twee keer een coming out ervaren. Eerst als bi, later als trans. “Het was zoeken naar wat er al die tijd dwars zat. Ik was geen meisje, maar wat wel?” Tristan licht verder toe: “Ik heb deze stap gezet omdat het me de vrijheid geeft om mezelf te zijn, wie ik wil zijn, altijd al ben geweest, maar waar ik nooit de kans voor heb gehad. Dat het voor sommigen als een noodzakelijke stap voelt om hiervoor uit te komen, zal in de toekomst misschien minder worden.” Een tip van Tristan aan anderen: “Het is belangrijk dat je eerst voor jezelf duidelijk weet wie je bent. Probeer het bijvoorbeeld op te schrijven. Ook hoe je dit vervolgens naar buiten zou willen brengen. Doe wat voor jou goed en veilig voelt.”

Sil

Op Coming-outdag heeft Sil (nu 14) ervoor gekozen om de stap te zetten om publiekelijk ‘uit de kast te komen’. We wensen Sil heel veel geluk en acceptatie toe.


Regenboograad

De gemeente Land van Cuijk dient een plek te zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en zich geaccepteerd voelt. Een onderdeel hiervan is dat Land van Cuijk, als regenbooggemeente, met LHBTIQ+-personen in gesprek gaat om signalen op te halen en de actiepunten voor onze gemeente concreet te maken. Om dit te realiseren, richt de gemeente Land van Cuijk een ‘Regenboograad’ op. Ook de bovengenoemde personen hebben zich aangemeld. 

Iedereen die over dit onderwerp wil meepraten, kan zich per e-mail aanmelden via gemeente@landvancuijk.nl, onder vermelding van ‘Regenboograad Land van Cuijk’. Telefonisch of per post contact opnemen kan natuurlijk ook. Met jouw ervaringen en ideeën komen we samen tot een actieplan waarmee we een verschil kunnen maken.