Deel dit artikel ‹ Terug

Museum Het Petershuis toont keramiek uit Nederland en Duitsland

Geplaatst op: vrijdag 27 augustus 2010


Onder de titel “Keramisto Extended” is in Museum Het Petershuis te Gennep van 5 september tot en met 3 oktober 2010 werk te bewonderen van een viertal topkeramisten uit Nederland en Duitsland. Deze expositie is verbonden met de 22e editie van Europa’s meest veelzijdige keramiekmarkt “Keramisto”. Dit jaarlijks terugkerend festijn vindt plaats bij de Mookerplas in het weekend van 18 en 19 september. In het weekend van 2 en 3 oktober zal Museum Het Petershuis de expositie bovendien inzetten door op originele wijze een amuse te serveren voor de Limburgse cultuurmanifestatie Menu 2010 die dan in Gennep van start gaat. Evenals vorig jaar is ook deze aflevering van “Keramisto Extended” voorbereid in nauwe samenwerking met het Noord Limburgs Pottenbakkerscollectief.

Karin Bablok
Het werk van de Duitse keramiste Karin Bablok wordt geroemd om de relatie van haar eigentijdse werk met traditionele vormen. Zij wordt gerekend tot de groep Duitse kunstenaars die in de tweede helft van de vorige eeuw porselein zijn gaan toepassen als autonome kunst. Sinds 1996 heeft Bablok haar eigen atelier in Bremen. Hier probeert zij optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van dit materiaal. De hardheid bij de scherpe randen, de transparantie van haar gedraaide objecten en de specifieke glans van het ongeglazuurde materiaal boeien en inspireren haar telkens weer. Wanneer de gedraaide cilindervorm leerhard is, vervormt Bablok die al kloppend tot asymmetrische, hoekige en kubusachtige vormen. Opvallend is de eenvoudige variatie in vormen die architecturaal aandoen, in combinatie met de zwart-witte contrasten op de binnen- en buitenwanden. De hoge vaasvormen tonen haar kennis van techniek en materiaal. Bij de decoratie laat zij zich inspireren door de Amerikaanse schilder Franz Kline. Meestal lijkt de decoratie geen onderwerp te hebben. Zij tekent heel geconcentreerd zwarte lijnen en vlakken die wel wat op een etstekening lijken. Soms blijkt bij toeval achteraf dat diverse werkstukken in vormgeving goed bij elkaar passen, een "familie" vormen.

Mariëtte Aan de Meulen
Het meest recente werk van deze Nederlandse keramiste uit Nijmegen bestaat voornamelijk uit keramiek, steengoed, met allerlei toegevoegde materialen zoals metalen en rubber. Zij noemt haar creaties ‘beesten’, omdat de oervorm toch het meeste wegheeft van een platvis of een schildpad, hoewel je er ook een vliegende schotel in kunt herkennen. Een trekkend volk van wezens die van alles meenemen op hun tocht, die rijdend, lopend, roeiend of zwevend wordt afgelegd. Beesten, wezens, die hele huizenblokken meezeulen, takkenbossen, een opengewerkt ei, een satellietschotel tot zelfs een overdekt zwembad. Zij zijn op weg naar betere oorden.

Nathalie Schnider-Lang
Nathalie Schnider-Lang is geboren in Zürich en heeft haar kunstopleiding genoten in het Italiaans sprekende deel van Zwitserland. Zij woont en werkt thans in Duitsland. Haar keramische figuren zijn gemaakt in een spontaan, vloeiend proces. Met snelle bewegingen van haar vingers geeft zij haar figuren een sprekende houding of karakter. De figuren zijn altijd onderdeel van een onvoltooid proces. De pastelkleurige slip coatings die Nathalie op haar figuren aanbrengt, maken hen lichter en een beetje dromerig. Hun bleke huid geeft ze een maskerachtige uitstraling; het maakt hen tijdloos en ze geven de indruk afkomstig te zijn uit archeologische opgravingen. Zij simuleert de lichtheid van haar figuren door toepassing van heldere pasteltinten en een unieke keramische techniek.

Nicoline Nieuwenhuis
Nicoline Nieuwenhuis woont en werkt in Arnhem. Zij exposeert zowel in Nederland als in het buitenland, zoals Noorwegen, Duitsland en regelmatig in Denemarken. De door haar in Museum Het Petershuis gedekte tafel is een voortzetting van de thematentoonstelling "Avondmaal, geïnspireerd door Da Vinci", in 2009 gehouden in de kapel van De Refter in Ubbergen. Het servies met vissen, vogels en bloemen ligt op tafel als een ode aan de natuur.
Menu 2010
Museum Het Petershuis speelt in op de kunstmanifestatie Menu 2010, die wordt gehouden in het eerste weekend van oktober. Tegen een geringe vergoeding kunnen bezoekers aan tafel plaatsnemen, genieten van een verrassende show en een amuse gebruiken van amuseservies dat speciaal voor deze manifestatie is ontworpen door de keramiste Mariëtte Aan de Meulen.

Keramisto Extended 2010 wordt officieel geopend op zaterdagmiddag 4 september 2010 om 15:00 uur. De opening is toegankelijk voor genodigden en voor vrienden van Museum Het Petershuis. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur
advertentie