Deel dit artikel ‹ Terug

Boxmeer bijt spits af in VOW vrouwen criteriumklassement

Geplaatst op: donderdag 14 juli 2022


De vrouwenwedstrijd van Daags na de Tour maakt dit jaar deel uit van het VOW Vrouwen Criteriumklassement. De wedstrijd van maandagmiddag 25 juli in Boxmeer is de eerste in het rijtje van de cyclus met vijf criteriums.

Voorwaarde is dat de vrouwenkoers een onderdeel is van een zogenaamd na-tour profcriterium. Het klassement is in het leven geroepen om de vrouwenkoersen aantrekkelijker te maken voor deelnemers en publiek. 


De volgende wedstrijden maken onderdeel uit van de cyclus:

  • 25 juli Daags na de Tour Boxmeer
  • 27 juli Acht van Chaam
  • 31 juli Gouden Pijl Emmen
  • 4 augustus Profronde van Oostvoorne
  • 7 augustus Wielerweekend Moerdijk Zevenbergen

De wedstrijden staan onder auspiciën van de Vereniging Organisatoren Wielerwedstrijden (VOW) waarbij ook Boxmeer is aangesloten. Tevens een voorwaarde om aan het criteriumklassement deel te kunnen nemen. In totaal zijn er twaalf Na-Tour profcriteriums, waarbij Boxmeer natuurlijk de spits afbijt. Op 16 augustus sluit Wielerspektakel Naaldwijk de rij van twaalf. 


Het VOW-klassement bestaat een jaar of tien. Wereldtoppers als Marianne Vos en Chantal van de Broek-Blaak wonnen de cyclus al eens. Tijdens de voorbije twee coronajaren kon geen klassement worden opgemaakt vanwege het afgelasten van de na-tour criteriums.


De puntentelling is als volgt: tien punten verdient de winnaar, aflopend naar één punt voor de nummer tien. Er zijn ook punten te verdienen bij tussensprints. Wie het regelmatigheidsklasssement wint mag duizend euro in de portemonnee stoppen, aflopend naar tweehonderd euro voor de vrouw die na vijf koersen vijfde staat. De prijsuitreiking is na afloop van het laatste criterium in Zevenbergen.


Renners die in aanmerking willen komen voor het eindklassement moeten aan minstens drie van de vijf wedstrijden meedoen en aanwezig zijn bij de prijsuitreiking op 7 augustus in Zevenbergen. 


De vrouwenwedstrijd in Boxmeer begint maandag 25 juli om 16.45 uur, om 16.15 uur is er een meet en greet met de elite- en beloften renners. Natuurlijk is de entree gratis, evenals voor de profwedstrijd later op de avond. 

Voor meer informatie, klik hier.