Deel dit artikel ‹ Terug

Schrijfster Ineke Kraijo wint de Young Adult Prize 2022

Geplaatst op: dinsdag 5 juli 2022


De eerste Young Adult Prize, kortweg de YAP, is gewonnen door de uit Cuijk afkomstige schrijfster Ineke Kraijo. Ze won de prijs met haar historische jeugdroman Het zwarte jaar. Eerder werd het boek al genomineerd voor de prestigieuze Thea Beckmanprijs en was het een ‘tip van de week’ van ‘De Jonge Jury’.


Vrijdag 1 juli was de bekendmaking van de winnaar van de YAP 22. Naast Het zwarte jaar van Ineke Kraijo waren nog twee boeken genomineerd: Ik geloof in jou van Hinke van Abbema en No fear van Mirjam Schippers. 

Ineke Kraijo: ‘Het was een bijzondere week. Maandag nam ik afscheid op de Boschakker, de school waar ik het afgelopen half jaar als schoolschrijver aan gekoppeld was, donderdag presenteerde ik, samen met collega-schrijfster Marlies Verhelst ons nieuwe boek Een bos vol confetti en vrijdag won ik de Young Adult Prize 22 met Het zwarte jaar.’

Het zwarte jaar is een historische roman voor lezers vanaf vijftien jaar. Het verhaal speelt in 1847 in Ierland. Dat land werd jarenlang geteisterd door een hongersnood en in 1847, black ’47, was de situatie heel ernstig. In het boek worden de verhalen verteld van Nora en Mary. Nora woont samen met haar vader en zusje Anne in een huisje in het westen van Ierland. Anne is erg verzwakt door de honger. Daarom gaat de vader van Nora en Anne met hun laatste geld naar de stad om eten te kopen. Hij keert niet terug en Nora besluit hem te gaan zoeken. Samen met Anne zwerft ze door Ierland. Tijdens die tocht ontmoet ze Mary, die door haar man Michael betrokken is geraakt bij een verzetsgroep tegen de Engelse overheersers. Weet Mary misschien meer over Nora’s vader?


Het zwarte jaar is te koop of te bestellen bij iedere (online) boekhandel.