Jumbo in Cuijk inspiratie voor nieuwe boek van Ineke Kraijo Gemaakt door Brigit Eichelsheim
Deel dit artikel ‹ Terug

Jumbo in Cuijk inspiratie voor nieuwe boek van Ineke Kraijo

Geplaatst op: woensdag 1 juni 2022


In mei verscheen het nieuwste kinderboek van Ineke Kraijo: Een bos vol confetti, theaterlezen over de natuur. De dagelijkse boodschappen vormden de inspiratie voor een van de verhalen in dit 37e boek van Kraijo. Daarom overhandigde zij vorige week een gesigneerd exemplaar van het boek aan Joop Bosmans van Jumbo Cuijk. 


Kraijo: ‘Een bos vol confetti is een theaterleesboek. In het boek staan tien moppen en twintig verhalen over de natuur, allemaal in dialoogvorm. Ieder verhaal eindigt met een weetje of een tip. Bij theaterlezen leest een kind niet alleen, maar samen met anderen, bijvoorbeeld een vader of moeder, broer, zus, vriendje, klasgenoot, juf, remedial teacher, logopedist. Ieder kiest een rol en leest die. Na wat oefenen kan het kind optreden, met het boek in de hand.’ 


Het thema van de Kinderboekenweek in oktober 2022 is Gigagroen, vandaar dat Kraijo, samen met collega-auteur Marlies Verhelst, een boek schreef over de natuur. Wendy Panders maakte er sfeervolle illustraties bij. In het boek komen heel verschillende aspecten van de natuur voor, van wadlopen tot de geboorte van een lammetje en van bevers spotten tot rommel op het strand opruimen. De verhalen zijn bedoeld om te genieten van de natuur en je erover te verwonderen.


Een van de verhalen gaat over een anti-verspillingskoeling. Kraijo kreeg het idee voor het verhaal door haar dochter Femke. De schrijfster vertelt: ‘Vorig jaar oktober moest Femke snijbonen halen bij de Jumbo in Cuijk. Ze kwam thuis met snijbonen en een driekilo zak strooigoed. Toen ik zei dat dat niet de bedoeling was en Sinterklaas nog niet in het land was, zei ze dat ze hem uit de anti-verspillingsbak had gehaald en dat hij anders weggegooid zou worden. Ze hield een heel betoog over de verspilling van voedsel en hoe slecht dat was voor het milieu. Ik hoorde mezelf terug.’


Niet veel later werd het thema van de Kinderboekenweek 2022 bekend en Kraijo en Verhelst brainstormden samen over onderwerpen voor een theaterleesboek over de natuur. Kraijo wist meteen dat ze onder andere een verhaal wilde schrijven over de anti-verspillingskoeling. Vandaar dat ze Joop Bosmans, eigenaar van Jumbo Bosmans Cuijk, een exemplaar van het boek overhandigde.


Bosmans: ‘Verspilling van voedsel is mij altijd een doorn in het oog geweest. Het is verschrikkelijk om te zien hoeveel goede producten er weggegooid moeten worden omdat ze op de datum zijn. Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing en oplossingen. Toen ik in een vaktijdschrift las hoe iemand alle afgeprijsde producten bij elkaar legde, ontstond het idee voor het anti-verspillingsschap. De helft van de opbrengt van dit schap gaat naar goede doelen. Ik vind het heel leuk dat ons anti-verspillingsschap een bron van inspiratie is geweest voor Ineke Kraijo.’Een bos vol confetti, theaterlezen over de natuur, is een boek voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar. Het is te koop bij iedere (online) boekwinkel, onder andere bij de Readshop in Cuijk.