Deel dit artikel ‹ Terug

Unieke voertuigen tijdens Militracks 2022

Geplaatst op: vrijdag 13 mei 2022


Op 14 en 15 mei vindt bij Oorlogsmuseum Overloon de elfde editie plaats van Militracks, het grootste evenement ter wereld op het gebied van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. Twee dagen lang zijn er zo’n 100 rijdende voertuigen te zien, waaronder ook dit jaar weer een aantal unieke exemplaren.

 

Tankjagers uit WO2

Nog niet eerder waren er drie rijdende Duitse tankjagers aanwezig tijdens een editie van Militracks. Maar liefst twee StuG’s en één Nashorn zijn dit jaar van de partij. Allemaal in rijdende staat. De Nashorn staat sinds deze week al in het museum. En ook is er al een StuG gearriveerd. StuG staat voor Sturmgeschütz, de Duitse naam voor deze tankjager. De tweede StuG is sinds dinsdag onderweg uit Zwitserland.

 

Weekendje Militracks

Op een dieplader op weg voor een weekendje Militracks. Dit klinkt heel eenvoudig, maar niets is minder waar. Het voertuig weegt dan ook maar liefst 20 ton en is ruim drie meter breed. Een Convoi Exceptionelle dus. Vanuit Zwitserland rijdt de dieplader door Frankrijk, naar België en dan door naar het Brabantse Overloon. Het duurde een half jaar voordat de transportvergunning werd verleend. Die kwam afgelopen maandag pas rond. In elk land dat de StuG doorkruist gelden er andere transportregels voor militair vervoer. Het blijft dus spannend tot het laatste moment of er overal toestemming wordt gegeven om het desbetreffende land binnen te rijden. Maar we durven nu toch wel met enige zekerheid te zeggen dat de tankjager vrijdagochtend omstreeks 08:00 uur bij het museum zal aankomen.


Meerijden

Bezoekers kunnen tijdens Militracks meerijden op deze drie bijzondere voertuigen over het anderhalve kilometer lange parcours door de bossen rondom het museum. Bijzonder om een keer te beleven. Het geld dat dit jaar opgehaald wordt met meerijdtickets wordt besteed aan hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen.