Land van Cuijk staat stil bij Oorlog & Vrijheid Land van Cuijk staat stil bij Oorlog & Vrijheid
Deel dit artikel ‹ Terug

Land van Cuijk staat stil bij Oorlog & Vrijheid

Geplaatst op: dinsdag 3 mei 2022


Land van Cuijk staat stil bij Oorlog & Vrijheid 

Om de herinnering aan de oorlog en het moedige verzet van veel Land van Cuijkenaren levend te houden wordt van 4 tot en met 8 mei de geschiedenis van Oorlog en Vrijheid in het Land van Cuijk gebundeld in een interessant ‘van-dag-tot-dag programma’. Directe aanleiding voor deze themadagen is de ingebruikname van de Brabantse etappe van de lange afstandswandeling Liberation Route Europe.

Van 4 tot en met 8 mei is het onder meer mogelijk om aan de oorlog gewijde musea te bezoeken, met gidsen de sporen van de oorlog te volgen of langs oorlogsherinneringen te fietsen of te wandelen. Ook kan de naoorlogse geschiedenis van de Koude Oorlog, actueler dan ooit, worden bekeken in het gelijknamige Herinneringspark in Landhorst.

Op oorlogenvrede.landvancuijk.nl staat een compleet overzicht van alle bezienswaardigheden/herinneringsplekken met de openingstijden en de routes. Niet alle locaties zijn elke dag geopend. 


Lange afstandswandeling

De Liberation Route Brabant is een lange afstandswandeling, die via de knooppunten langs historische locaties voert en de verhalen van Operatie Market Garden en de bevrijding belicht. De wandelroute gaat in etappes via Eindhoven naar Veghel en Uden om te eindigen in Grave. Kijk voor meer informatie op visitbrabant.com/liberationroute 

De Brabantse route maakt deel uit van de Liberation Route Europe, een netwerk van vele kilometers wandelroutes door heel Europa in regio's waar de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hun opmars maakten. 

Ook in het zuidelijke deel van het Land van Cuijk ligt een deel van een (andere) Liberation Route: vanuit Limburg via Overloon naar Sambeek. Op liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen.