Toneelstuk Festen kruipt onder je huid Deel dit artikel ‹ Terug

Toneelstuk Festen kruipt onder je huid

Geplaatst op: dinsdag 8 maart 2022


Het beroemde toneelstuk Festen is na twintig jaar opnieuw in het theater te zien. Toen met Piet Römer en zoon Han, nu speelt Han juist de pater familias. Cabaretier Peter Heerschop en actrice Maartje van de Wetering vertellen hoe zij het stuk beleefd hebben.


Het is feest, want de succesvolle vader en zakenman Helge is zeventig geworden. Eerst valt er nog van alles te lachen, maar als oudste zoon Christian zijn speech houdt en het misbruik van zijn vader aankaart, loopt de verjaardag uit op een beklemmende ramp. Dit is in het kort Festen, dat nu opnieuw in het theater te zien is.


Niet meer naakt

Twintig jaar geleden maakte De Ploeg – cabaretgezelschap NUHR, aangevuld met Titus Tiel Groenestege, Han Römer en Genio de Groot – van Festen een gedenkwaardige voorstelling waarin Piet en zijn zoon Han Römer, die in het echte leven ook het nodige hadden uit te vechten, de vader en de misbruikte zoon speelden.

 

NUHR bestond in die dagen 15 jaar en de mannen probeerden op het toneel uit alle macht de aandacht naar zich toe te trekken. Tevergeefs. Nu Peter Heerschop (NUHR, Radio 538) terugblikt: “Dat vonden we grappig: cabaretiers die hengelen naar een rolletje in een toneelstuk en daar alles voor over hebben. Zelfs naakt over het toneel lopen.” 


Dan lachend: “Dat doen we nu niet meer hoor. Misschien deden we toen wat te lollig in het begin, want er komt daarna wel een klap natuurlijk. Nu is er in het begin ook wel veel te lachen tót het drama zich ontvouwt. Dan is er geen ontkomen meer aan. Ik denk dat deze versie daarom grimmiger is.” Actrice Maartje van de Wetering (Flikken Rotterdam, winnaar Maestro 2017) speelt Helene, de jongste zus: “Van de film Festen herinner ik me dat ik enorm onder de indruk was. In eerste instantie heb je zitten lachen en uiteindelijk kruipt het verhaal onder je huid. Zo is het nu ook bij ons.”


Sterke familiebanden

Familieverhoudingen vormen de kern van Festen vinden ze allebei. Maartje: “Er is in families van alles gaande, maar het is heel lastig om dat open te breken. In mijn eigen familie speelt het katholieke geloof daar een grote rol in: de schijn ophouden, zeker naar buiten toe.”


Peter knikt: “Herkenbaar. Ik heb een leuke jeugd gehad, maar het ging altijd over: wat vinden de anderen? Je ziet in Festen hoe een familie in elkaar steekt, ook als er een groot geheim is. Helene, de zus die Maartje speelt, heeft dat heel sterk: we moeten het gezin bij elkaar houden. Festen gaat over hoe sterk familiebanden zijn, hoe prachtig dat is, maar ook hoe diep de wonden kunnen zijn als er iets heftigs speelt.”


Festen is dinsdag 22 maart te zien in Schouwburg Cuijk. Kaarten en info op schouwburgcuijk.nl