Deel dit artikel ‹ Terug

Goudenrijderstede Cuijk ‘klimaatbestendig’

Geplaatst op: vrijdag 10 december 2021


De Goudenrijderstede, tussen de Galberg en de Crusaatstede, is voorbereid op de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Op dinsdag 14 december om 16.00 uur levert aannemersbedrijf gebr. Van Venrooij de straat op aan de gemeente Cuijk en plant wethouder Joost Hendriks ter gelegenheid daarvan een boom. De herinrichting is daarmee officieel een feit. De Goudenrijderstede, tevens ontsluitingsweg aan de noordzijde van woonwijk de Valuwe, is één van de laatste projecten die binnen de ‘oude’ gemeente Cuijk wordt afgerond.

Sinds de schop op 18 oktober jl. de grond inging, heeft het eentonige beeld van betonklinkers, betontegels en gras geleidelijk plaatsgemaakt voor een klimaatbestendige inrichting. Zo is het voetpad naast de rijbaan richting speeltuin tussen de beide afslagen van het Arodaveld verlegd. Zodoende is ruimte ontstaan om water van de rijbaan te laten infiltreren in de ondergrond. Deze ruimte is of wordt nog voorzien van heesters. Ook zal op deze locatie nog een insectenhotel komen om de biodiversiteit te vergroten. Het verkeer op de rijbaan wordt afgeremd door chicanes (versmallingen) die moeten voorkomen dat verkeer te hard door de straat rijdt. Bijkomend voordeel is dat hulpdiensten en gehandicaptenvervoerders geen oncomfortabele drempels hoeven te nemen.
De nieuwe parkeerplaats is voorzien van een speciale opbouw. Die zorgt ervoor dat het regenwater tijdelijk onder de grasbetonbestrating wordt opgeslagen en langzaam in de ondergrond kan infiltreren. Schoon regenwater wordt zodoende ‘teruggegeven’ aan het grondwater en niet via het riool afgevoerd naar een waterzuivering. Overigens zijn langs de Goudenrijderstede diverse bomen aangeplant die in de zomer schaduwplekken creëren en ‘hittestress’ verminderen.

Buurtbewoonster, mevr. Irene Disselhorst: ”Uiteindelijk is er een prachtig plan gemaakt. Duidelijk was dat iedereen meer groen en biodiversiteit wilde. Verschillende soorten beplanting zoals; struiken, bomen, planten en bloemen. Wat ook passend is in de tijd waarin we leven. We moeten flora en fauna koesteren en voeden. Ook was er behoefte aan meer parkeerruimte zonder het straatbeeld te veranderen in alleen maar steen. Hiervoor is een prachtige oplossing bedacht door tegels te gebruiken waar gras doorheen groeit. Ook zijn er snelheidsbeperkende maatregelen bedacht zonder meer drempels toe te voegen. Verder komt er een insectenhotel naast de speeltuin van het Arodaveld, een speeltuin waarvan de buurtbewoners hopen dat het in de toekomst een verrassende plek wordt voor de vele kinderen uit de buurt. Kortom een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief dat is opgepakt door de gemeente Cuijk”.