Deel dit artikel ‹ Terug

Afscheid Gemeente Grave

Geplaatst op: maandag 6 december 2021


Na het afkondigen van de extra maatregelen om het coronavirus in te dammen cancelen de organisatoren van het Ziel en Zaligheid Defilé van Grave en komen met een alternatief op televisie.

We gaan in een ‘defilé-show’ laten zien wat de echte ziel & zaligheid is van het stadje Grave door de eeuwen heen luidde de aankondiging op social media en in de kranten. Helaas gooien de extra maatregelen die het kabinet afkondigden vrijdag 26 november jl. roet in het eten. De werkgroep onder regie van Stichting 0486 Producties hebben het weekend erna gebrainstormd over alternatieven mogelijkheden om toch afscheid van de Gemeente Grave te kunnen nemen voordat deze opgaat in de nieuwe Gemeente Land van Cuijk.

Initiatiefnemer Peter Linders stond dicht bij de oplossing. Samen met zijn partner Jolanda maken zij geregeld een tv talkshow die te zien is op het Facebookkanaal van 0486tv en op de televisiezender van Omroep Land van Cuijk. ‘Waarom maken we met dit thema niet een aantal tv-shows en nodigen we bekende en markante Gravenaren uit om over de bijzondere historie en kenmerken van het vestingstadje te praten?’, aldus Jolanda Linders.


Bijzondere televisieshows

Op de laatste zondagen van december klokslag 12.00 uur is deze bijzondere televisieshow te volgen via eerder vermelde mediakanalen met een wervelend programma, leuke gasten, muziek van Graafse artiesten en ludieke reportages. De groepen en verenigingen die mee zouden werken aan het defilé worden gevraagd om hun medewerking te verlenen.


LIVE UITZENDINGEN OP

Zondag 12 december 12:00 - 14:00 uur

Zondag 19 december 12:00 - 14:00 uur

Zondag 26 december 12:00 - 14:00 uur

Zondag 2 januari 12:00 - 14:00 uur


Het programma gaat worden opgebouwd met een reis vanuit het verleden naar het heden. Met aan tafel vertegenwoordigers van de de groepen en verenigingen die hier al een tijd enthousiast mee bezig waren. Zo is er een groep die de periode 1200-1500 gaat uitbeelden met daarin het ontstaan van Grave in de tijd van de Heren van Kuijk, opgevolgd door de periode dat de Prins Willem van Oranje zijn echtgenoot Anna van Buren uit Grave leert kennen om later te trouwen in Buren. Daarna gaan we verder naar de volgende eeuwen. Het beleg en de slag om Grave in 1674, het ontstaan van het blindeninstituut st. Henricus en De Wijnberg in 1800-1900. De opkomst van de industrie en de eerste capriolen van luchtvaartpionier Jan Hondong aan het begin van de vorige eeuw (1929). Grave tijdens de eerste en tweede oorlog, en de bevrijding in 1945. Het ontstaan van de Indische gemeenschap in het rode en blauwe dorp. De tijd van de rock- en roll in het Oranje Hotel, de disco in het Pallazo theater, waarna we langzaam toewerken naar het huidige tijdsbeeld van internet, mobiele telefoons en scooters. Hoe gaat Grave in de toekomst eruit zien? Over 50 jaar? Over 100 jaar?


Graafsche productie

De productie van de programma’s is in handen van Stichting 0486 Producties in samenwerking met PrimeTime en de vrijwilligers van Omroep Land van Cuijk - Lokale Omroep Mill. De serre van het onlangs in het Graafse Arsenaal geopende Nidum-House of inspiration zal tijdens deze weken omgebouwd worden tot een professionele studio.

Daarnaast verzorgen Graafse muzikale artiesten, zoals Graafse DJ’s, muzikanten uit de Graafse Harmonie Stad Grave en velen anderen de intermezzo’s. We nemen ook afscheid van de burgemeester en wethouders van de Gemeente Grave en maken op 2 januari kennis met de nieuwe Gemeente Land van Cuijk en spreken met jongeren over hun toekomst en die van de vestingstad Grave. De show gaat circa 2 uur duren en is live te volgen via Omroep Land van Cuijk de website www.zielenzaligheidgrave.nl en facebook van 0486tv, zodat iedereen binnen Grave en de nieuwe Gemeente Land van Cuijk op veilige afstand kan meegenieten.


Meer weten? Lees meer over 0486tv