Deel dit artikel ‹ Terug

Vierlingsbeek staat weer op de tôffel

Geplaatst op: donderdag 10 juni 2010


Op zondag 20 juni is het Vrijthof in Vierlingsbeek wederom het decor voor Op De Tôffel. Voor de achttiende keer alweer een mooie dag vol popmuziek en theater op vier podia. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

Op De Tôffel wordt om 13.30 uur afgetrapt door Loes Swinkels & Band, de winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Gepassioneerd singer/songwriter met perfecte pop. Van een geheel andere muzikale orde is de solide rock van Daybroke. Het onlangs verschenen debuutalbum What Nature Started staat vol aanstekelijke prachtnummers die refereren aan Foo Fighters, Queens Of The Stone Age en Muse.

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door 21 Eyes Of Ruby, een eigenzinnig trio dat grossiert in alternatieve progressieve rock in de stijl van Tool, Smashing Pumpkins en The Mars Volta. Uit Katwijk komen The Rudolfs. Vijf jongens met een voorliefde voor The Doors, Sonic Youth, Beatles en Nirvana. Het sterke debuut Streets Of Glass staat vol puntige nummers met een kop en een staart die geworteld zijn in de 60’s en de 90’s.

Terug naar Het Ene Podium. Daar versmelten catchy melodieën en hypnotiserende zang tot het opwindende geluid van The Mad Trist. Verslavend goede liedjes. Stonerrock met een Belgisch sausje. Pay The Piper, de luid bejubelde eerste cd van het Maastrichtse kwartet, staat er helemaal vol mee. Een ander smaakvol muzikaal gerecht is Beans & Fatback. Soul met een flinke lepel country en pop. Het collectief rond voorman Onno Smit (ook Lefties Soul Connection) is 3FM Serious Talent en heeft met de single All I Think About dé zomerhit van 2010 te pakken.

Het intieme en sfeervolle Koningskerkje is wederom het podium voor mooie ‘kleine’ optredens voor de liefhebber. Gastheer BJ Baartmans ontvangt en introduceert singer/songwriter Eefje. Deze jonge Goudse won afgelopen december de Grote Prijs Van Nederland. Eefje klinkt luchtig maar ook melancholisch. Eigenzinnig, dromerig en altijd persoonlijk. In dezelfde finale waarin Eefje de Grote Prijs Van Nederland op haar naam schreef won Mathijs Leeuwis de publieksprijs. Brabantse blues op z’n best. Rauw, triest en recht voor zijn raap. Zelfkritische overpeinzingen doorspekt met een gezonde dosis relativerende humor worden afgewisseld met verstilde dromen op een zondagmorgen. Intiem, warm en persoonlijk. Awkward I maakt adembenemend mooie indiefolk. Het geesteskind van Djurre de Haan (ook Alamo Race Track) speelt fluisterzachte liedjes over liefde, dood en geweten. Bij het afgelopen najaar op Excelsior uitgebrachte debuutalbum met de toepasselijke titel I Really Should Whisper voelt iedereen zich onmiddellijk op zijn gemak. Singer/songwriter Blaudzun, vernoemd naar een onbekende Deense wielrenner, debuteerde in 2008 met een lovend ontvangen titelloos album. Anno 2010 verschijnt Seadrift Soundmachine, de zo mogelijk nog luider bejubelde opvolger. Wonderschone melancholische melodieën die een bijna extatische sfeer creëren. Vandaag creëert Blaudzun deze schoonheid als trio.

Op Het Andere Podium staan inmiddels The Van Jets. Dit kwartet uit Oostende won in 2004 Humo’s Rock Rally en stond in 2007 op het hoofdpodium van het grote Rock Werchter. Anno 2010 is er het tweede album Cat Fit Fury waarop de Belgen wederom hun onweerstaanbare mengsel van glamrock, rock ‘n’ roll, garagerock en pop laten horen. Het piepjonge DeWolff heeft goed rondgeluisterd in de platenkast van zijn ouders. Gewapend met gitaar, drums en een originele Hammond laat het Limburgse trio de jaren zestig en zeventig herleven. Blues, rock en improvisaties met The Doors, Led Zeppelin en Deep Purple in het achterhoofd. Energiek, vuig en dreigend. Het debuutalbum Strange Fruits And Undiscovered Plants is schitterend en DeWolff is grandioos op Pinkpop.

Op Het Ene Podium krijgen we Straf. Dat wordt feest! De aanstekelijkheid van Rowwen Hèze, de oorspronkelijkheid van De Kift en de ongebreidelde passie van Jacques Brel. Pompende polderpolka’s door een zevenkoppig bont gezelschap dat niet kijkt op een zweetdruppel meer of minder. Rigby heeft een voorliefde voor het perfecte popliedje. Het zestal rond zanger/componist Christon Kloosterboer bestaat sinds 2008 en gaat als een speer: support van Kaiser Chiefs, op tour met Moke, 3FM Serious Talent en huisband van De Wereld Draait Door. En dat perfecte popliedje? Het vorig jaar uitgekomen debuutalbum Everything Must Go staat vol met lekkere britpop. Nummers als Pass You By en Parade waren radiohits. De grote klapper kwam afgelopen winter toen Rigby een hit had met het anthem van de 3FM Serious Request-actie: One Song. Een perfect popliedje.

Op Het Andere Podium klinkt het aanstekelijke geluid van Go Back To The Zoo. Repeterend in de ruimte waar Boudewijn Büch zijn zoölogische collectie hield verschijnt in 2008 de eerste titelloze EP vol hitgevoelige gitaarpop. Fris en dansbaar. Vele optredens volgen waaronder voorprogramma’s van The Wombats, The Futureheads en Pigeon Detectives. In 2009 verschijnt de eerste single Beam Me Up, die door Nike wordt opgepikt voor een wereldwijde commercial. Eind 2009 verschijnt de tweede single Electric. Een schot in de roos: Electric wordt een enorme hit. En de volgende komt er alweer aan. De nieuwe single Hey DJ is gebombardeerd tot Megahit op 3FM. Over dj’s gesproken. Uit Maashees komt Lucky Jay. De talentvolle dj werd derde in de landelijke finale van de Kunstbende 2008 en won Dancetour DJ Contest 2009. Hij kreeg masterclasses van Michel de Hey en Benjamin Bates en Tiësto draaide een dj-set van Lucky Jay tijdens ’The 15 Minutes Of Fame’ op Radio 538. Met zijn door rock en hiphop beïnvloede indie, disco, fidge en drum ‘n’ bass is Lucky Jay een heerlijke opwarmer voor Boemklatsch. Boem, klatsch. Kick, snare. Zo eenvoudig is het. Het energieke Utrechtse dj-collectief geeft zonder aarzeling een ‘dak-eraf’-garantie en gaat zelf voorop in de strijd. Het onlangs verschenen studioalbum Spontaneous Combustion heeft hiervoor alles in zich: dirty electro, dikke bootybeats, baile funk en nog veel meer. Harder feesten dan met Boemklatsch lukt niet!

Op De Tôffel 2010 wordt afgesloten door Heidevolk. Zwaarden, schilden, middeleeuwse kledij en razende metal gecombineerd met melodische folk. De zes mannen van Heidevolk laten zich inspireren door de natuur, Germaanse mythologie en de geschiedenis van hun thuisprovincie Gelderland en zingen in hun moerstaal. Een opwindende live-act die zich met traditionele instrumenten als de mondharp, viool en blaashoorn regelrecht naar de middeleeuwen beukt. Een geweldig apotheose van een mooie dag.

En wat zou Op De Tôffel zijn zonder straattheater? Eh… straattheater? Dit jaar staat het theater in de wei: The Green. Koken Met Vinyl (hoogstaande culinaire technieken door twee vinylofielen), Human Grijpmachine (Vierlingsbeekse kermis is vroeg dit jaar), De Slakkenman (eeuwenoude folklore komt tot leven: de slakkenrace) en The Life Changing Beauty Experience (uiterlijke verzorging zorgt voor innerlijke schoonheid) zorgen ervoor dat er tijdens Op De Tôffel 2010 ook nog gelachen kan worden.

Naast alle muziek is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse snuisterijen. De presentatie van het geheel is in handen van Denvis, in het dagelijks leven zanger van Denvis & The Real Deal.

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar. Vandaar dat het meenemen en nuttigen van eigen drank niet is toegestaan.

Na afloop van Op De Tôffel zijn de treinen in de richting Venlo en Nijmegen gemakkelijk haalbaar. Het NS-station ligt op tien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 22.00 uur en van 23.00 uur tot 23.30 uur.

Op De Tôffel 2010 wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, Provincie Noord-Brabant en het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC).

Alle informatie over Op De Tôffel 2009 is te vinden op www.opdetoffel.nl.