Deel dit artikel ‹ Terug

Snelheidsmeter met beloning op de Hagelkruis in Cuijk

Geplaatst op: woensdag 21 oktober 2020


Houd u aan de snelheid en draag bij aan een goed doel

Elke auto die zich na dinsdag 27 oktober op de Hagelkruis in Cuijk aan de maximale snelheid houdt, spaart mee voor een goed doel. Er wordt namelijk een snelheidsmeter geplaatst die goed weggedrag beloont. Het doel is om samen €1000,- te sparen voor een speeltoestel in de eet- en beleeftuin van het Doehuis. De spaarpot wordt officieel geopend door wethouder David Sölez en blijft tot uiterlijk 17 november staan.
Op de Hagelkruis is eerder succesvol geëxperimenteerd met interventies die het gedrag van weggebruikers beïnvloeden. Een mooi voorbeeld hiervan is straatgraffiti met spelende kinderen. Deze tekening op de straat herinnert automobilisten (onbewust) aan hun snelheid.
Dit keer probeert de gemeente de snelheidsmeterspaarpot van NUL verkeerdoden Brabant uit. Deze heeft zijn effectiviteit al op andere plaatsen bewezen.

Minder snelheidsovertreders
In mei 2018 werd de snelheidsmeter met beloning voor het eerst ingezet. De Helmondse Dijksestraat is een 30-km zone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Destijds overschreed 64% van de voorbijgangers de maximumsnelheid. De hoogst gereden snelheid was 86 km/uur. Tijdens de inzet van de nieuwe snelheidsmeter daalde het percentage snelheidsovertreders naar 42% en was de hoogst gemeten snelheid 71 km/uur. De bestuurders die zich wél aan de snelheid hielden, brachten gezamenlijk 500 euro in de
spaarpot. 

Hoe werkt de spaarpot?
Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeter. Gemeenten kunnen de meter inzetten op een locatie naar keuze. De bijzondere spaarpot is in 2020 door heel Brabant te zien.

Brabant gaat voor NUL verkeersdoden
In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want in 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten, of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen!
advertentie