Deel dit artikel ‹ Terug

Techniek in de klas met de Biebrobot

Geplaatst op: donderdag 17 september 2020


In het Leanderlab van Sint Anthonis leren de kinderen een echte robot programmeren. De biebrobot is 3 dagen op bezoek in het Leanderlab bij de techniekles. Alle leerlingen van kindcentrum Leander gaan een robot programmeren. De kinderen van groep 1-2 maken samen een dans met de robot.
In de lessen leren de leerlingen dat de robot pas werkt nadat je duidelijk hebt geprogrammeerd welke handelingen gedaan moeten worden. Een boek pakken uit de kast van de bibliotheek vraagt een heel aantal specifieke handelingen. Stap voor stap kunnen de leerlingen de robot bewegingen leren en zelfs een dans laten maken.
In de les leren de leerlingen ook elkaar programmeren. De kinderen lopen als robot door het Leanderlab en moeten een kinderboek pakken. Een andere leerling programmeert de leerling-robot. Bij het commando: draai naar rechts blijft de robot rechtsom draaien. Het wordt dan al gauw duidelijk dat de commando’s zo specifiek mogelijke moeten zijn: “draai een kwartslag naar rechts”.
In het Leanderlab komen alle leerlingen van Kindcentrum Leander (van 4 tot 13 jaar) voor de lessen techniek & wetenschap. De leerlingen maken o.a. bewegende objecten van Lego for Education; (Wedo en Lego Mindstorm) en programmeren daarna de motor en de sensoren.
Lisa over de Biebrobot: “Programmeren is echt leuk, zeker als de echte robot doet wat je hem geleerd hebt”.
Het leanderlab is open sinds september 2019. Samen met subsidie van de gemeente St. Anthonis en Kindcentrum Leander zijn de materialen aangeschaft en is er 1 vaste leerkracht voor wetenschap & techniek. De bibliotheek van St. Anthonis werkt samen met het Leanderlab. Het leanderlab is elke vrijdag open voor de leerlingen van groep 1 tot en met groep 8.