Deel dit artikel ‹ Terug

Join de filmclub

Geplaatst op: woensdag 15 juli 2020


Het complete programma voor het nieuwe theaterseizoen 20|21 laat nog even op zich wachten. Achter onze dichte deuren bruist en broeit het van de nieuwe ideeën en initiatieven. De komende weken vertellen we je er graag meer over. In aflevering 3: Karel Jansen over de nieuwe filmclub bij de schouwburg.

Karel Janssen is bepaald geen onbekende bij de schouwburg. Al zo’n vijftien jaar is hij betrokken bij onder meer het Cuijks Dictee en het Opiniecafé. Met het gloednieuwe filmtheater creëert hij samen met de schouwburg een podium voor films met betekenis, zoals hij ze zelf noemt. Films met een maatschappelijk thema, vaak ook over de zin van het leven.

Art house films
Janssen is zelf al jaren bezig met het uitzoeken, bekijken en recenseren van films. Dat deed hij bij De Weijer in Boxmeer, bij de Nielt en het Fort in Cuijk. “Via de afdeling Zin van Sociom draaien we al jaren films met betekenis”, vertelt hij. “Vaak is er een klein publiek voor deze art house films, maar de behoefte is er zeker. Mooi dat ze nu ook in een passende ambiance kunnen worden vertoond.”
Uiteraard zijn in eerste instantie gesprekken met de bioscoop gevoerd. Daar bleek het om verschillende redenen niet mogelijk. In goed overleg is vervolgens besloten dat de films het aanbod van de bioscoop niet in de weg zitten. Vanaf 5 oktober is er elke eerste maandag van de maand een film te zien bij de schouwburg. Janssen: “Indrukwekkende films, mét een boodschap.”

Begin bij de jeugd
Janssen bepaalt het programma, samen met een klein groepje filmfanaten. “Er zitten echt snoeiharde films tussen, maar oh zo intens. Films als Cold war, What will people say of Capharnaüm. Die laatste moet iedereen gezien hebben in zijn of haar leven. De film gaat over een jongetje dat leeft in de hel op aarde. Hij klaagt zijn ouders aan omdat hij vindt dat hij nooit geboren had moeten worden.”

Het nieuwe filminitiatief is inmiddels al omarmd door het Merlet College in Cuijk. “Directeur Veronique Rose is ook overtuigd van de kracht van films, hoe ze je kunnen raken”, zegt Janssen. “Zij wil dat haar leerlingen dit ook kunnen ondergaan. Het is naar mijn mening essentieel dat we beseffen in wat voor weelde we hier leven. Beginnen bij de jeugd is dan uitstekend.”

Wordt vervolgd
De precieze invulling van de filmavonden zijn nog onbekend en worden via de website bekendgemaakt. “We zijn er nog volop mee bezig”, zegt Janssen. “Ook met eventuele horeca-arrangementen. Er komt zeker een nazit want nagesprekken zijn een wezenlijk onderdeel van de avond. Het is mooi om te praten en discussiëren over films met zo’n diepe lading.”